Dostupni linkovi

Gutereš: Odgovor na pandemiju uskladiti sa klimatskim ciljevima


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas vlade država sveta da u borbi protiv ekonomskih posledica pandemije korona virusa uzmu u obzir još ozbiljnije vanredno stanje izazvano klimatskim promenama.

"Moramo da radimo zajedno kao međunarodna zajednica. Gasovi sa efektom staklene bašte, baš kao i virusi, ne poštuju nacionalne granice", poručio je Gutereš povodom Dana planete Zemlje, koji se ove godine obeležava 50. put.

Dok se na globalnom nivou vodi borba između investitora koji podržavaju "zelenu ekonomiju", i industrijskih lobista koji se zalažu za slabiju klimatsku regulativu, Gutereš je upozorio vlade da preispitaju stav o spasavanju industrija koje izazivaju velika zagađenja.

"Na ovaj Dan planete, sve oči su uprte u pandemiju COVID-19, najveću probu na kojoj je svet od Drugog svetskog rata. Ali postoji i drugo, još ozbiljnije vanredno stanje: ekološka kriza ove planete", rekao je Gutereš u video poruci objavljenoj na vebsajtu UN.

"Klimatski poremećaji se približavaju tački bez povratka. Moramo odlučno da delujemo da bismo zaštitili našu planetu i od korona virusa i od egzistencijalne pretnje klimatskih promena. Moramo da pretvorimo oporavak u priliku da radi budućnosti stvari uradimo ;kako treba", izjavio je šef UN.

Gutereš je apelovao da se ogroman novac koji se koristi za oporavak od pandemije, upotrebi i za stvaranje novih poslova i radnih mesta kroz "čistu, zelenu tranziciju".

Savetovao je vladama da koriste fiskalnu politiku da sprovedu zaokret od "sive ka zelenoj" ekonomiji.

"Novac poreskih obveznika koji se koristi za spasavanje biznisa, treba da bude povezan sa otvaranjem 'zelenih' radnih mesta i održivim razvojem", kazao je Gutereš.

Javna sredstva, dodao je, "treba da budu investirana u budućnost, ne u prošlost", u održive sektore i projekte koji pomažu životnoj sredini i klimi.

"Zagađivači moraju da počnu da plaćaju za svoje zagađivanje", kazao je Gutereš.

Ekonomske mere koje su SAD, Kina i evropske zemlje do sada donele u borbi protiv posledica pandemije, uglavnom su se fokusirale na smanjivanje štete u postojećim industrijama i izbegavanje globalne depresije, prenosi briselski portal EURACTIV.

Ipak, protekle sedmice ministri Nemačke, Francuske i drugih članica EU su nagovestili podršku kasnijim akcijama, usklađenim s klimatskim ciljevima.

XS
SM
MD
LG