Dostupni linkovi

Jedanaest novooboljelih u Federaciji BiH


Karantin Bjelave u Sarajevu

U Bosni i Hercegovin (BiH), do danas u 12 sati, potvrđeno je ukupno 1 368 osoba zaraženih korona virusom, navodi se u zvaničnoj Informaciji Ministarstva civilnih poslova BiH. Umrlih je 53 a oporavljenih 460. Ukupno testiranih je 20 125.

U posljednja 24 sata u Federaciji Bosne i Hrcegovine potvrđeno je jedanaset osoba pozitivnih na korona virus, tako da je sada ukupan broj oboljelih u ovom entitetu 770.

Na bolničkom liječenju se nalaze 63 pacijenta od kojih je 15 priključeno na respiratore. Ovo je na konferenciji za medije u Sarajevu izjavio federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Na istoj konferenciji, direktorica Američke agencija za međunarodnu pomoć (USAID) za BiH Nancy J. Eslick je podsjetila da je ova organizacija osigurala 500 hiljada dolara kako bi se pružila pomoć zdravstvenom sistemu u sprječavanju širenja pandemije korona virusa.

„Ovo je samo dio pomoći od 1,2 miliona dolara koje je vlada Sjedinjenih američkih država osigurala kao pomoć za BiH u rješavanje postojeće krize. Osim novčane pomoći, USAID osigurava i tehničku pomoć, prije svega za jačanje zdravstvenih sistema i nabavku lijekova koji spašavaju živote“ izjavila je direktorica USAID-a.

Predstavnica UNICEFa za BiH Rownak Khan je rekla da UNICEF, kao dio porodice Ujedinjenih naroda pruža podršku najugroženijoj djeci u vrijeme pandemije. Pozivamo da se osigura zaštita prava sve djece“, poručila je Khan .

Tokom dana je saopšteno da je u Republici Srpskoj ukupno oboljelih 580 osoba.

XS
SM
MD
LG