Dostupni linkovi

HRW strahuje od sanitarne krize u migrantskim kampovima u Grčkoj


MIgranti na grčkom ostrvu Lezbos

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) pozvala je danas grčku vladu da preduzme hitne mere kako bi se rasteretili migrantski kampovi na ostrvima u Egejskom moru i time izbegla kriza javnog zdravlja usled pandemije korona virusa.

"Dok grčka vlada radi na zaustavljanju širenja virusa, sumorne slike uslova u prihvatnim kampovima na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Kosu i Lerosu pokazuju da se ne poštuje minimum kriterijuma zaštite od korona virusa", saopštila je istražiteljka HRW Belkis Vil.

Ona ističe da su "pranje ruku ili primena socijalnog distanciranja u ovim uslovima nemogući".

Oko 35.000 migranata i tražilaca azila živi u sumornim kampovima, a njihov broj je šest puta veći od kapaciteta, navodi HRW koji je prošle sedmice razgovarao telefonom sa tražiocima azila i zaposlenima u tim kampovima.

HRW poziva grčke vlasti da "brzo indentifikuju" osetljive osobe u kampovima, posebno "starije, hronične bolesnike ili ostale ugrožene grupe poput dece bez pratnje, invalide i trudnice", i da "preduzmu mere zaštite od korona virusa kako bi se izbegla kriza javnog zdravlja".

Prema grčkim vlastima, do sada nije registrovan nijedan slučaj zaraze korona virusom u tim kampovima na ostrvima, dok su dva kampa u kontinentalnom delu Grčke stavljena u karantin nakon pozitivnih testova na koronu kod tražilaca azila.

Vlasti su juče stavile u dvonedeljni karantin selo Kranidi, jugozapadno od Atine, nakon što je 148 od 170 migranata, smeštenih u jednom hotelu, bilo pozitivno na korona virus.

U Grčkoj je do danas registrovan 2.401 zaraženi korona virusom, a 121 osoba je umrla. Opšta izolacija je uvedena 22. marta, pet dana nakon uvodjenja izolacije u migrantskim kampovima širom Grčke.

Grčki ministar za migracije i azil Notis Mitarači rekao je juče da je 5,3 odsto migranata koji su bili u kampovima po ostrvima, od januara prebačeno u kontinentalni deo zemlje i da će njihovo prebacivanje biti nastavljeno.

XS
SM
MD
LG