Dostupni linkovi

Džaferović i Plenković razgovarali o Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarali su telefonski o modalitetima organizovanja Samita Evropska Unija – Zapadni Balkan 6. maja s obzirom na pandemiju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U saopštenju se navodi da Džaferović rekao da očekuje da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i intenzivira integracijske aktivnosti.

„U tome će, kako je naglasio premijer Plenković, imati punu podršku Hrvatske. Sagovornici su se saglasili da su dobri bilateralni odnosi dviju država od iznimne važnosti. Predsjedavajući Džaferović je posebno naglasio nužnost da se sva otvorena pitanja rješavaju dijalogom i u skladu sa međunarodnim pravom“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se i kako su Džaferović i Plenković razmijenili informacije o stanju u dvije države u vezi sa pandemijom korona virusa.

„Premijer Plenković iskazao je spremnost Hrvatske da, ukoliko to bude potrebno, pruži podršku Bosni i Hercegovini u medicinskoj opremi“, stoji u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG