Dostupni linkovi

Sindikat policije FBiH: Nadležni da nas zaštite


Povodom aktualne sigurnosne situacije pojavom i širenjem bolesti uzrokovane virusom COVID – 19 Unija samostalnih sindikata policije Federacije BiH saopštila je da je „zabrinuta za zdravlje i živote svojih članova, policijskih i državnih službenika i namještenika čiji je rad zbog prirode posla usko vezan za neposredne kontakte između ostalih i sa licima oboljelim ili kod kojih postoji visok stepen sumnje da su oboljeli od korona virusa“.

„Naročitu rezigniranost osjećamo u situacijama kada prilikom obavljanja poslova i zadataka utvrdimo da ne postoje adekvatna sistemska rješenja i odgovarajući protokoli o postupanju pojedinih nadležnih organa, institucija i ustanova odnosno odgovornih osoba u istim, čime se dodatno nepotrebno rizikuju zdravlje i životi policijskih službenika tj. naših članova“, stoji u saopštenju za javnost.

Dalje se navodi kako su „ogledne primjere neželjenih situacija imali nedavno u Sarajevu kada su policijski službenici usljed neuvezanosti sistema i nespremnosti da se oboljeli pripadnik jedne međunarodne organizacije smjesti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu bili prinuđeni da više sati provedu u bliskom kontaktu sa istim, time nesporno rizikujući svoj život i zdravlje“.

Još jedan od primjera bilježi se u Posavskom kantonu u kojem objekat koji je određen za karantin osiguravaju policijski službenici bez bilo kakvog odjeljenog prostora ili eventualno policijske kućice shodno čemu su, usljed neadekvatne zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, isti direktno izloženi mogućnosti zaraze korona virusom. Kako se navodi Sindikat djelatnika Županije Posavske urgentno je reagovao, međutim, nadležni organi vlasti potpuno su to zanemarili.

„Činjenica da je korona virus već ušao u policijske redove te da isti prijeti da dodatno usložni postojeći sigurnosni sistem u državi i društvu poziva na urgentnu aktivnost nadležnih organa“, stoji u saopštenju.

Podsjećamo, jedan inspektor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pozitivan je na koronavirus, a za 13 policijskih službenika su iz predostrožnosti određene mjere samoizolacije saopšteno je u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG