Dostupni linkovi

EU Srbiji šalje pomoć za smeštaj migranata


Evropska unija će u okviru podrške Srbiji tokom pandemije poslati ćebad, dušeke i šatore za smeštaj migranata koji su već u Srbiji, najavio je predstavnik za štampu Evropske komisije u Briselu.

Kako je rekao, to je, pored finansijske podrške Zapadnom Balkanu i Moldaviji, deo pomoći u sklopu programa civilne zaštite EU tokom pandemije.

Slovačka šalje maske i dezinfekciona sredstva u Italiju, dok Austrija šalje rukavice i dezinficijens u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju Crnu Goru i Moldaviju.

„Ovaj virus ne poznaje granice i zajednički rad je jedini način da ga zaustavimo... Naš Koordinacioni centar za hitne slučajeve i dalje radi 24 sata dnevno i radi na pružanju podrške zemljama članicama“, rekao je Janez Lenarčič, komesar za upravljanje krizama.

Kao deo sveukupne pomoći EU Zapadnom Balkanu, Srbija će, takođe, preko Mehanizma iz Austrije dobiti ćebad, dušeke i šatore za migrante u zemlji.

Prema poslednjim podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije (KIRS), u migrantskim centrima u Srbiji boravi 8.800 ljudi.

Komesar Vladimir Cucić je za RSE 16. aprila rekao i da niko od njih ne pokazuje simptome COVID-19.

Vulin: Vojska pucala u vazduh da zaustavi migrante

Istovremeno je Vojska Srbije ispred dva migrantska centra, u Adaševcima kod Šida i u Krnjači kod Beograda, pucala u vazduh u znak upozorenja kako niko od migranata ne bi pobegao iz karantina, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

"To su bili događaji u našoj zoni odgovornosti i razrešeni su najbolje moguće", rekao je Vulin za Televiziju "Pink".

On je podsetio da su migranti u 24-časovnom karantinu u svim centrima dok traje vanredno stanje zbog koronavirusa. Dodao je da Vojska Srbije striktno poštuje zakon i pravila službe i da svaki vojnik zna da niko ne sme da mu otme pušku.

U migrantskim centrima u Srbiji smešteno je oko 8.800 migranata i, prema podacima nadležnih od prošle nedelje, niko od njih nije zaražen koronavirusom.

XS
SM
MD
LG