Dostupni linkovi

Iran pustio na privremenu slobodu više od 1.000 stranih pritvorenika


Više od 1.000 pritvorenih stranih državljana u Iranu pušteno je na privremenu slobodu zbog širenja korona virusa, saopštilo je iransko pravosuđe nakon kritika stručnjaka UN za ljudska prava.

"Ono što je Iran uradio garantujući zdravlje zatvorenika i dajući im dozvole za izlazak jeste značajan potez" u poređenju sa onim šta rade druge zemlje, izjavio je portparol pravosudnih vlasti Golamhoein Esmaili.

Panel stručnjaka za ljudska prava je prošle sedmice pozvao Iran da listu zatvorenika koji imaju dozvolu izlaska, proširi i na pritvorene strane državljane.

Esmaili je izjavio da ti stručnjaci treba da izveste šta su "SAD i Velika Britanija uradile po pitanju zatvorenika".

"Dali smo dozvolu za više od 1.000 stranaca... od kojih su neki državljani ovih zemalja", dodao je portparol na konferenciji za novinare, ne precizirajući uslove oslobadjanja tih pritvorenika.

Portparol je takođe dodao da Iran ne treba da bude optuživan za "disrkiminatorsko ponašanje".

Iran je od marta izdao dozvole izlaska za 100.000 zatvorenika koji će biti na privremenoj slobodi do 20. maja.

Pravosudne vlasti su takodje najavile da će oko 10.000 zatvorenika biti pomilovano povodom Iranske nove godine kako bi se "smanjio broj zatvorenika s obzirom na osetljivu situaciju u zemlji", rekao je Esmaili.

Iran je među najpogođenijim zemljama pandemijom korona virusa sa više od 5.200 osoba koje su umrle i više od 83.500 zaraženih.

XS
SM
MD
LG