Dostupni linkovi

Kina poziva na pojačano testiranje korona virusa


Kineske zdravstvene vlasti pozvale su na jače i rigoroznije testoranje na korona virus kako bi se osigurali da ne propuste otkriti oboljele, bez obzira da li se radi o putnicima koji dolaze iz inostranstva ili iz drugih dijelova zemlje.


Svi moraju pojačati svoje sposobnosti testiranja, uključujući one na graničnim prelazima, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija citirajući njihovog direktora Ma Xiaoweija.

Kina iz koje je virus krenuo u decembru prošle godine prijavila je 12 novih slučajeva virusa 19. aprila što je najmanji broj novih slučajeva od 13. marta.

Uprkos smanjenju broja širenja, zvaničnici su i dalje zabrinuti oko ponovnog pojavljivanja i lokalne transmisije u određenim dijelovima zemlje, uključujući Peking.

Wuhan: Ukinut karantin nakon 76 dana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Od 82 nova slučaja zaraženih u Kini u posljednjih 14 dana, sjeveroistočna regija Heilongjiang imala je 42 zaražene osobe, dok je regija Guangdong imala 30 zaraženih. Direktor Nacionalne zdravstvene komisije naveo je posebno ove dvije regije u kojima je kako je rekao treba otkriti ‘slabe tačke’ i spriječiti širenje virusa.

Novi lokalni slučajevi pojačani su zbog kineskih državljana koji se vraćaju kući.

Prema posljednjim podacima u Kini je ukupno 82.747 potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom, a 4.632 osobe su preminule.

XS
SM
MD
LG