Dostupni linkovi

Kamioni koji voze za BiH od danas bez pratnje kroz Hrvatsku


Hrvatski nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku da od 19. aprila od 18 sati više neće biti pratnje za kamione koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu, čime će se znatno smanjiti zadržavanja na graničnim prijelazima.

Potvrđeno je ovo na zvaničnoj stranici Granične policije Bosne i Hercegovine (BiH).

„To je nešto čemu smo se nadali i na čemu smo strpljivo radili“, napisao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na svom Facebook profilu.

Podsjećamo do sada je Republika Hrvatska na ulazu u tu zemlju, iz smjera Slovenije, prvo formirala kamione u kolonu, koju su potom pratili u tri pravca i to prema graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bijača i Šamac.

Od nedjelje to prestaje i kamioni više neće morati po više sati čekati formiranje kolona, već će moći odmah ići. Također, imaju i mogućnost točenja goriva na određenim lokacijama.

„Zbog pravljenja konvoja, javljao se i drugi problem. Kamioni su svi odjednom dolazili na našu granicu i zato smo imali ciklične i velike gužve. Sada će dolaziti pojedinačno i to će biti rasterećenje za našu Graničnu policiju“, napisao je Radončić.

Granična policija Bosne i Hercegovine, u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, ima redovnu komunikaciju i koordinaciju s MUP-om Republike Hrvatske te zajedno poduzimaju potrebne mjere kako bi se u uslovima kakvi su danas, prije svega vezano za pandemiju virusa COVD-19, saobraćaj neometano odvijao.

XS
SM
MD
LG