Dostupni linkovi

Pakistan zadržava džamije otvorene za vreme Ramazana


Popustio pritiscima verskih vođa: Premijer Paistana Imran Kan
Popustio pritiscima verskih vođa: Premijer Paistana Imran Kan

Premijer Pakistana Imran Kan popustio je pritiscima verskih vođa i odbio da zabrani zatvaranje džamija širom zemlje tokom muslimanskog meseca posta Ramazana iako broj zaraženih od novog korona virusa polako raste.

Pakistan je sa današnjim danom (19. april) zabeležio 7.993 potvrđena slučaja korona virusa, što je dnevni porast od 514. U poslednja 24 časa od virusa je umrlo 16 ljudi, što dovodi ukupan broj umrlih do 159.

Međutim u zemlji su verske vođe snažno izvršile pritisak na vladu, koristeći se i strahom od mogućih masovnih protesta, i naterale je da se povinuje njihovim zahtevima o držanju verskih objekata otvorenim.

Pakistan je optužen da je doprineo širenju korona virusa u drugim delovima sveta uključujući u Gazi zato što je do početka marta odbijao da zabrani okupljanje desetina hiljada islamskih misionara takozvanih Tabligi Džamat.

Okupljanje nije otkazano i hiljade misionara stiglo je u Pakistan, a mnogi su se vratili u svoje zemlje zaraženi. U Pakistanu se i dalje nalazi nekoliko stotina misionara u karantinu zato što su testirani pozitivno na virus, a stotine su proširile zarazu širom zemlje.

Po nekim procenama gotovo 2.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Pakistanu može da se poveže sa tom grupom. Ipak vlada premijera Kana juče je pristala da ostavi džamije otvorene umesto da traži od vernika da sprovode bezbedno socijalno distanciranje.

XS
SM
MD
LG