Dostupni linkovi

Tramp brani učesnike protesta zbog restriktivnih mera, tvrdi da su preoštre 


Protest protiv restriktivnih mjera u Mičigenu, 15 april 2020.
Protest protiv restriktivnih mjera u Mičigenu, 15 april 2020.

Neke od američkih država počele su da razmatraju kada bi mogle otpočeti ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa, dok predsjednik Donald Tramp smatra da su pojedini guverneri usvojili preoštre smjernice.

Dan nakon što je iznio plan za postepeno oživljavanje ekonomske aktivnosti, Tramp je pozvao svoje pristalice da "oslobode" tri savezne države, čiji su guverneri iz Demokratske stranke.

Time je ohrabrio proteste protiv smjernica građanima da ostaju kod kuće da se se sprečilo širenje korona virusa.

"Oslobodite Minesotu! Oslobodite Mičigen! Oslobodite Virdžiniju!”, pozvao je Tramp u nizu objava na Tviteru.

Tramp je na konferenciji za novinare rekao da su mjere, koje su doneli guverneri pojedinih država kao što je Virdžinija, preoštre.

Na pitanje da li bi te države, među kojima su i Mičigen i Minesota, trebalo da ih ukinu, Tramp je odgovorio: "Ne, ali mislim da su elementi onoga što su uradili preterani".

Protesti protiv postojećih restrikcija, Lansing, Mičigen, USA, 15 april 2020.
Protesti protiv postojećih restrikcija, Lansing, Mičigen, USA, 15 april 2020.

Rekao je i da se učesnici protesta u pojedinim državama ponašaju odgovorno, ali da se prema njima postupa "previše oštro".

Ispred rezidencija guvernera i lokalnih skupština širom Amerike, prethodnih dana su organizovani protesti protiv postojećih restrikcija. Protesti su održani u Ohaju i Mičigenu, kao i u Oklahomi, Teksasu i Virdžinji gdje se okupljaju pristalice predsjednika Trampa, protivnici vakcina, pristalice prava na nošenje oružja i desničarskih povoda, svi ujedinjeni u protivljenju zatvaranju ekonomije da bi se usporilo širenje epidemije.

Pojedini su počeli da otvoreno krše smjernice o fizičkom distanciranju da bi izvršili pritisak na guvernere da ih ukinu.

XS
SM
MD
LG