Dostupni linkovi

Počinje višednevni policijski čas u S. Makedoniji, bez okupljanja za Uskrs


Žena u molitvi na Veliki petak, Skoplje

Danas u 16 sati počinje 85-satni policijski čas za sve građane Severne Makedonije na teritoriji cele države. Zabrana i posebni režim kretanja za vreme predstojećeg hrišćanskog praznika Uskrsa trajaće do utorka, 21 aprila, u 5 sati.

Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da intenzivira kontrole oko verskih hramova za vreme praznika.

Od četvrtka u 16 sati do utorka u 5 sati je zabranjeno i kretanje i okupljanje u svim parkovima, izletničkim mestima, mestima za rekreaciju u nacionalnim parkovima i šumama, kao i u vikend naseljima.

Za osobe starije od 67 godina ostaje aktivna zabrana kretanja u toku svih radnih dana, osim u periodu od 10 do 12 sati. Za sve mlađe od 18 godina ostaje zabrana kretanja svim radnim danima, osim u periodu od 13 do 15 sati.

Izuzeće od ovakvih zabrana su zaposleni u policiji i armiji, zdravstveni radnici, kao i marketi i restorani koji vrše dostavu proizvoda. Apoteke i zdravstvene ustanove će raditi neometano.

Kretanje će biti dozvoljeno i poljoprivrednicima u okvirima sela u kojima stanuju, a izuzete su i sve osobe sa poteškoćama.

Inače, odlukom predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, od danas je uvedeno novo vanredno stanje u trajanju od 30 dana na teritoriji cele zemlje.

“Na osnovu novog predloga Vlade, a u situaciji kada Parlament ne radi, doneću novu odluku o utvrđivanju postojanja vanredne situacije u periodu od 30 dana na teritoriji cele države”, izjavio je Pendarovski nakon jučerasnje sednice nacionalnog Saveta bezbednosti.

Porodična slava u doba pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Na toj sednici nisu prisustvovali premijer Oliver Spasovski i ministar zdravstva Venko Filipče, koji su objavili da su od jučer u samoizolaciji, jer su u sredu u Kumanovu prisustvovali sednici opštinskog kriznog štaba, a gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski jučer je saopštio da je bio pozitivan na test za korona virus.

Premijer Spasovski i ministar Filipče su apelirali na građene da pokažu odgovornost za vreme Uskrsa, da ostanu kod kuće, da se ne okupljaju i da poštuju zaštitne mere da bi se sprečilo širenje korona virusa.

“Celi svet drugačije proslavlja Uskrs ove godine. Isto će biti i kod nas. Pomolićemo se u domovima, u najužem krugu porodice, umesto u hramovima. U hramovima će biti sveštenici i oni će odatle uputiti svoje poruke i molitve. A mi moramo ostati u domovima. Nema improvizacije sa ovim stvarima. Ne igrajmo sa svojim zdravljem i životom”, rekao je Spasovski u video obraćanju.

On je istakao da je potrebno zadržati postojeću kontrolu nad širenjem virusa kako bi se došlo do trenutka kada će broj izlečenih biti veći od broja novoobolelih.

I Filipče je bio protiv bilo kakvih okupljanja za Uskrs.

“Ulazimo u najkritičniju fazu epidemije gde će broj novozaraženih rasti, ali ne smemo dozvoliti da ovaj broj dodatno opterećujemo i da se zbog okupljanja u grupama pojave novi pacijenti. Apeliram na građane da ovo shvate veoma ozbiljno, da proslave praznik adekvatno i da se pridržavaju preporuka”, rekao je Filipče.

Inače, do jucer je u Severnoj Makedoniji registrovan 1.081 slučaj zaraženih korona virusom, 46 smrtnih slučajeva i 121 izlečena osoba.

XS
SM
MD
LG