Dostupni linkovi

Vlada FBiH se zadužuje 354 miliona eura


Ministria Federacije BiH, Jelka Miličević
Ministria Federacije BiH, Jelka Miličević

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine napravila je rebalans budžeta za ovu godinu, kako bi mogla primijeniti "korona-zakon" za ublašavanje ekonomske krize, rekla je zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević na redovnoj konferenciji Kriznog štaba ovog entiteta.

"Zakon kaže da se mora osigurati minimalna plata na prostoru FBiH. Subvencionisat ćemo 350.000 uposlenika, odnosno uplatit ćemo doprinose na minimalnu platu", rekla je Milićević.

Ona je obrazložila da projekcije Vlade FBiH kažu da će priliv od PDV-a u budžetu biti znatno manji, odnosno za oko 158 miliona KM (79 miliona eura) manje ili za oko 15 posto, te smanjen priliv sredstava za penzije od oko 315 miliona maraka (157 miliona eura) što može ugroziti penzije.

Ona naglašava da je cilj "korona-zakona" da se to ne desi i da se njime garantuje nivo penzija prije početka krize, zbog čega je Vlada Federacije
odlučila da se zaduži.

Ona je pred kraj izlaganja kazala kako se planira zaduženje za 790 miliona KM (354 miliona eura) što će biti usmjereno za saniranje posljedica pandemije i to u ekonomskom i zdravstvenom dijelu.

"Vlada FBiH je napravila rebalans i to bi trebali uraditi i kantoni i općine. Kantonima smo osigurali isti tretman i pristup sredstvima kao što ima Federacija, podijelili smo odgovornosti i kredit, ali to je kredit na pet godina s grejs periodom od tri godine i kamatnom stopom od 1,5 posto i to ćemo zajedno vraćati" pojasnila je Milićević.

XS
SM
MD
LG