Dostupni linkovi

Tužilaštvo FBiH traži hitno postupanje u otkrivanju počinilaca izazivanja šumskih požara


Požari u blizini Mostara
Požari u blizini Mostara

Tužilaštvo Federacije BiH uputilo je svim kantonalnim tužilaštvima dopis za hitno poduzimanje neophodnih radnji i mjera u slučajevima otkrivanja počinilaca izazivanja šumskog požara, opšte opasnosti i drugih krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom FBiH, koji uzrokuju nesagledivu štetu za šumski ekosistem u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju za javnost Federalno tužilaštvo FBiH poziva građane, posebno privatne vlasnike zemljišta uz šumu, da ne pale vatru u i neposrednoj blizini šume.

Ako uoče požar ili imaju saznanja o počiniocu, da to prijave najbližoj policijskoj stanici ili drugom nadležnom organu, te tako doprinesu otkrivanju počinilaca nezakonitih radnji odnosno suzbijanju štetnih posljedica.

Do prije tri dana, veliki požari u BIH bili su aktivni na jugu Bosne i Hercegovine na lokaciji Rujišta sjeverno od Mostara, u Jablanici i Konjicu, te na području opšine Prozor-Rama. Danima je trajala borba vatrogasaca, pojedini požari su ugašeni, da bi potpuno prestali sa dolaskom hladnog vremena, uz kišu snijeg.

XS
SM
MD
LG