Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog pranja novca i prevare


Sudnica u Bosni i Hercegovini
Sudnica u Bosni i Hercegovini

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog organiziranog međunarodnog počinjenja krivičnih djela pranja novca i prevare.

"Optuženi su, počinjenim krivičnim djelima, prouzrokovali štetu u višemilionskom iznosu i ostvarili znatnu nezakonitu imovinsku korist", navode u Tužilaštvu.

Optužnica je podignuta protiv Iličić Roberta zvanog “Robac“ iz Mostara, Knezović Ivana, iz Širokog Brijega, državljanina BiH i Kanade, Ive Zvone iz Dubrovnika i Ante Bralića Labinčića iz Splita.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se optuženi terete da su u razdoblju od 2012. do 2015. godine, djelujući kao grupa udružena radi počinjenja krivičnih djela, od kanadskog državljanina bh. porijekla koji je svoje poslovanje želeo da prenese u Hrvatsku i BiH, iznudili i otuđili velika novčana sredstva.

Optuženi se terete da su počinjenjem krivičnih djela, na teritoriji BiH i Hrvatske, izvršili oduzimanje novca, vozila i nekretnina u BiH i Hrvatskoj, čime su sebi omogućili sticanje i zadržavanje nezakonite imovinske koristi u ukupnom iznosu od najmanje 1.147.910 eura, navodi se u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG