Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica zločina u Ahmićima


Obilježena 27. godišnjica ratnog zločina u Ahmićima u Bosni i Hercegovini
Obilježena 27. godišnjica ratnog zločina u Ahmićima u Bosni i Hercegovini

Godišnjica stradanja 116 bošnjačkih civila, koje su u proteklom ratu ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), obilježena je u četvrtak u selu Ahmići, kod Viteza u srednjoj Bosni.

U napadu na Ahmiće, koji je počeo u jutro 16. aprila 1993. godine, Enisa Mulić izgubila je brojne članove porodice, među kojima oca, te rođaka u dobi od tri mjeseca, koji je bio i najmlađa žrtva u tom selu.

Enisa za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je tromjesečna beba, zajedno s roditeljima, bratom i sestrom, sahranjena 21. marta ove godine.

"Ekshumacija je bila 2005. godine, od kada je trajala agonija vještačenja i identifikacije. Zajedno su ubijeni i željela sam da zajedno budu i ukopani. Nismo željeli da ukop bude na godišnjicu stradanja, 16. aprila, jer je izborna godina i nismo željeli da se to ispolitizuje. Željeli smo ih sahraniti u krugu porodice, mirno kako su i živjeli", ističe Enisa.

Predsjednik Udruženja "16. april Ahmići" Atif Ahmić upozorio je da tijela svih ubijenih stanovnika Ahmića do danas nisu pronađena, te je ponovno uputio apel da bude ubrzan proces pronalaska.

"Tragamo i dalje za 29 osoba. Nemamo nikakve informacije, iako vjerujem da postoje komšije koje znaju gdje se nalaze i trebale bi nam to reći. Žalosno je da 27 godina tražimo svoje najmilije", istaknuo je Ahmić za RSE.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški trubunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne. Sud BiH je na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Zbog pandemije korona virusa, godišnjica stradanja u Ahmićima obilježena je prisustvu malog broja ljudi, te, kako navode organizatori, u skladu s prema preporukama kriznih štabova.

Učesnici su sudjelovali u pohodu "Put istine i sjećanja", te vjerskom obredu, te polaganju cvijeća na spomen-obilježje su. Godišnjici stradanja u Ahmićima su, među ostalim, prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

XS
SM
MD
LG