Dostupni linkovi

Košarac: Oko 2.000 radnika iz BiH u Njemačkoj treba produženje viza


Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber i ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac, Sarajevo, April 15, 2020.
Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber i ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac, Sarajevo, April 15, 2020.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Eber (Margret Uebber) o rješavanju statusa detaširnih radnika iz BiH u ovoj zemlji u novonastalim okolnostima uzrokovanim epidemijom korona virusa.

Oko 2.000 radnika iz BiH koji rade na realizaciji ugovorenih poslova imaju ograničeno vrijeme boravka i rada u Njemačkoj, istakao je Staša Košarac, navodi se u saopštenju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Nekima od njih je istekla viza ili radna dozvola, dok je povratak u zemlju gotovo nemoguć, kao i odlazak radnika koji bi ih zamijenili.

Ministar Košarac je naveo da dodatni problem predstavlja činjenica da je odjel za vize u Ambasadi Njemačke u BiH, zbog pojave korona virusa, 17. marta obustavio svoj rad, poništio sve zakazane termine i onemogućio izdavanje viza.

Ambasadorica Eber je objasnila da detašmani mogu biti produženi u redovnim procedurama što znači da se kompanije kojima su oni dodijeljeni, trebaju obratiti nadležnim lokalnim službama za strance u Njemačkoj sa zahtjevima za produženje radne dozvole ili boravka radnika u ovoj zemlji, stoji u saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

XS
SM
MD
LG