Dostupni linkovi

Pahor za vojsku na granici prema Hrvatskoj


Slovenski predsjednik Borut Pahor
Slovenski predsjednik Borut Pahor

Slovenski predsjednik Borut Pahor posjetio je vojno-policijsku postrojbu na granici s Hrvatskom i podupro ideju premijera Janeza Janše o aktivnom uključivanju vojske u kontrolu granice zbog mogućeg porasta ilegalnih migracija.

Zbog korona-krize i njenih gospodarskih posljedica na područjima iz kojih dolaze ilegalni migranti doći će do povećanih pokušaja ilegalnih ulazaka u Sloveniju, kazao je Pahor, dodavši kako je stoga slovenskoj vojsci potrebno dati dodatne ovlasti kako bi pomagala policiji na granici.

Slovenski predsjednik rekao je da zato podržava prijedlog Vlade o aktivaciji 37. članka Zakona o obrani, koji je donesen u vrijeme velike migracijske krize 2015/16. Po tom članku, može se vojsci dati policijske ovlasti ako za to glasa dvotrećinska većina zastupnika.

"Ne treba zato čekati zadnji dan, onda kad bude već sasvim očito da je slanje vojske na južnu granicu neizbježno", kazao je novinarima Pahor, koji je s ministrom unutarnjih poslova Alešom Hojsom i ministrom obrane Matejem Toninom posjetio mješovitu policijsko-vojnu postrojbu stacioniranu u selu Breg pri Sinjem Vrhu, na dijelu međudržavne granice uz rijeku Kupu.

Taj dio granice, koji je i granica schengenskog prostora, od upada potencijalnih ilegalnih migranata čuva oko 800 policajaca i 150 pripadnika vojske, no vojska za sada nema policijske ovlasti privođenja i ispitivanja migranata.

XS
SM
MD
LG