Dostupni linkovi

Reporteri bez granica traže da UN osude kršenje slobode štampe


Reporters Without Borders library in Minecraft
Reporters Without Borders library in Minecraft

Reporteri bez granica (RSF) zatražili su danas od UN da "formalno osude države koje su kršenjem prava na informacije u vezi sa pandemijom korona virusa, dovele u opasnost zdravlje ljudi".

U sapštenju su naveli da su se obratili specijalnom izvjestiocu UN za pravo na zdravlje Dainiusu Purasu i njegovom kolegi za pravo na slobodu mišljenja i izražavanja Dejvidu Keju.

U pismu Reportera bez granica navedeni su primjeri cenzure, proizvoljnog pritvaranja, uznemiravanja ili nasilja nad novinarima ili zabrinjavajućih zakona u 38 zemalja, i precizira da je "lista neiscrpna".

"U Brazilu kao i u SAD, predsjednici se nasilno obrušavaju na novinare. Novinari su uhapšeni u Alžiru, Jordanu i Zimbabveu. U Mađarskoj je 'orvelovski zakon' nametnuo 'informacije policijske države'. U Kambodži premijer koristi krizu za jačanje svoje moći. Da ne pominjemo Kinu gdje je represija nad novinarima omogućila širenje epidemije iz Vuhana na ostatak svijeta", navode Reporteri bez granica.

Ta organizacija za zaštitu novinara čije je sjedište u Parizu, ukazuje i na situaciju "novinara koji su uprkos pandemiji pritvoreni u Turskoj i Saudijskoj Arabiji".

Cilj te žalbe specijalnim izvjestiocima jeste da "pređu sa upozorenja na djela prema državama, u formi 'hitnih žalbi' svakoj državi u kojoj su primijećena kršenja slobode štampe i time pravo na zdravlje" kako bi izdejstvovali konkretne mjere poput oslobađanja pritvorenih novinara.

Reporteri takođe traže od specijalnih izvjestilaca da javno proglase da je pravo na informacije "neodvojivo" od prava na zdravlje.

"Kao što se u Deklaraciji o informisanju i demokratiji navodi, 'pravo na informaciju sastoji se u slobodi traženja, dobijanja i pristupa pouzdanim informacijama. Kršenje ovog prava znači ugrožavanje zdravlja, pa čak i života ljudi. Očekujemo od država koje krše ovo pravo, da ih institucije UN javno osude", objašnjava generalni sekretar RSF Kristof Delor.




XS
SM
MD
LG