Dostupni linkovi

Izgradnja mosta kod Svilaja u završnoj fazi


Vojin Mitrovic, ministar prometa i komunikacija BiH, April 15, 2020.
Vojin Mitrovic, ministar prometa i komunikacija BiH, April 15, 2020.

Izgradnja mosta kod Svilaja preko rijeke Save na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine na granici sa Hrvatskom, u završnoj je fazi, saopšteno je iz Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, nakon što je resorni ministar Vojin Mitrović u srijedu obišao radilište.

Most Svilaj preko rijeke Save sastavni je dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora 5C- Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče.

Rok za završetak radova utvrđen Aneksom 4 Osnovnog ugovora bio je 14. april. Kako radovi nisu u potpunosti završeni, upotrebna dozvola može biti prolongirana, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo će, u saradnji sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine i Upravom za indirektno oporezivanje BiH kao i Autocestama Federacije nastojati iznaći rješenje kako bi se most, odnosno granični prijelaz Svilaj privremeno stavio u funkciju za putnički promet, što prije, a za šta je potrebno osigurati i prisustvo pogranične policije, Carine i Uprave za indirektno oporezivanje, stoji u saopštenju Ministarstva prometa.

Izgradnja mosta na rijeci Savi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske realizirana je na osnovu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru 5c.

U skladu sa Sporazumom, svaka država finansira 50 posto ugovorene vrijednosti radova.

XS
SM
MD
LG