Dostupni linkovi

SPC pred Uskrs: Crkva poštuje mere države


Patrijaršija, Beograd
Patrijaršija, Beograd

Srpska pravoslavna crkva (SPC) poštuje propisane mere Vlade Republike Srbije, saopšteno je nakon razgovora partijarha srpskog Irineja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Posle telefonskog razgovora Irineja i Vučića 15. aprila u Beogradu uoči predstojećeg Uskrsa, u zajedničkom saopštenju navodi se da je SPC i do sada poštovala mere države, a da se ona starala da ne donosi naredbe već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica Srbiji.

“Nakon saopštenja Svetog Sinoda SPC mnogi su, čak i neki zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države”, primetio je, kako je saopšteno, patrijarh Irinej.

Aleksandar Vučić, kako se navodi, objasnio je da razume potrebe naroda i Crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika ali da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji država nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja tokom policijskog časa.

Vučić se, kako je saopšteno, zahvalio srpskoj crkvi na visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve najavila je da će uskršnje liturgije biti održane bez prisustva vernika. SPC u Crnoj Gori pozvala je građane da poštuju uputstva medicinske struke i najavila da će se narod pričestiti posle Uskrsa. Kako je saopšteno, uskršnje službe prenosiće se putem crkvenih medija budući da nisu dobile prostor na Javnom servisu Crne Gore, kako navodi Mitropolija crnogorsko-primorska, jedinoj državnoj televiziji u regionu koja neće direktno prenositi uskršnja bogosluženja.

XS
SM
MD
LG