Dostupni linkovi

U Srbiji 4.465 zaraženih, 94 osobe preminule


U Srbiji je do utorka 14. aprila u 15 sati od posledica zaraze korona virusom preminulo još devet osoba, čime se ukupan broj umrlih popeo na 94.

Registrovano je 411 pozitivnih slučajeva, pa je ukupno zaraženih sada 4.465, saopštili su epidemiolozi na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Hospitalizovana su 3.006 pacijenta, a na respiratoru je ukupno 131 pacijent.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.440 osoba. Do 14. aprila je u Srbiji testirano ukupno 23.398 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Više od 500 zdravstvenih radnika obolelo od korona virusa

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je od početka epidemije u Srbiji testirano 4.936 zdravstvenih radnika, kao i da je 533 njih pozitivno na korona virus.

Kako je navela, još 1.062 zaposlenih u zdravstvenom sistemu Srbije čeka rezultate testa.

Korona virus registrovan je i kod 208 korisnika i 30 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji, saopštila je Kisić Tepavčević.

Upitan da prokomentariše oboljevanje korisnika Gerontološkog centra u Nišu i epidemiološku situaciju u tom gradu, epidemiolog Predrag Kon rekao je da će taj „ekscesni događaj imati uticaja na ukupno stanje u zdravstvenom sistemu u Nišu“, ali i u ostalim susednim opštinama.


„Virus je tu daleko aktivniji nego u ostalim delovima Srbije. Za razliku od toga, se u Vojvodini smiruje situacija, daleko je manje prisustvo među testiranima“, dodajući da je prisustvo virusa među testiranima u opštinama u blizini Niša i do 50 odsto, kao i da dodatno opterećenje za Klinički centar u Nišu predstavlja smeštanje obolelih iz Gerontološkog centra.

On je kazao da se u Kliničkom centru u Nišu leči 377 zaraženih korona virusom, što je, kako je ocenio, "zaista impozantan broj".

Po rečima zamenice direktora Instituta "Batut", Darije Kisić Tepavčević, u niškoj hali "Čair" i hotelu "Centroturist" je 221 pacijent sa potvrđenom zarazom korona virusom, a u studentskom domu Medicinskog fakulteta je 170 pacijenata s lakšom kliničkom slikom.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đordjević, ranije je danas je izjavio da je u Klinički centar u Nišu smešten 151 korisnik Gerontološkog centra u Nišu i pet zaposlenih tog centra i da svi osećaju dobro.

Gerontološki centar u Nišu ima 256 korisnika i 98 zaposlenih.

Evakuacija štićenika niškog Gerontološkog centra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Kisić Tepavčević je rekla i da je u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica, u kojoj se nalazi više 500 pacijenata i 400 zdravstvenih radnika, masovnim testiranjem pacijenata i zaposlenih potvrđeno prisustvo infekcije kod više od 40 osoba, kao i da setrenutno sprovode mere i izolacija koji će sprečiti dalje širenje infekcije.

Upitan da li se vrše pripreme za eventualni novi talas epidemije tokom jeseni i zime, epidemiolog Predrag Kon rekao je da je dosta urađeno na pripremi društva, da je broj respiratora značajno povećan u odnosu na prethodni period i da misli da su postojeći kapaciteti dovoljni za drugi talas koji je "obično niži nego prvi".

"Vrlo verovatno će se na tome raditi u budućnosti jer ovo je ozbiljna opomena. Radiće se tokom leta na jednoj studiji na reprezentativnom uzorku, imaćemo i niz testova da proverimo koliko nam je stanovništvo imuno", kazao je Kon.

Darija Kisić Tepavčević istakla je i da će roditelji sa decom koja imaju zastoje u razvoju imati termin za izlazak napolje svakog dana od 18 do 20 časova.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za medije o situaciji sa korona virusom, navela je da je takav zahtev "stručno veoma opravdan".

Govoreći o ublažavanju mera, ona je rekla da ukoliko građani ostanu odgovorni i savesni "sa pravom se može očekivati da će uskoro doći do sialznog toka epidemijske krivulje".

Kisić Tepavčević je rekla i da je za oko 80 odsto uzoraka čiji su rezultati saopšteni danas testiranje obavljeno u prethodna 24 sata, ali da „ima pojedinačnih slučajeva kada se i više dana čeka na rezultate“ i da je „to sa stručnog aspekta nešto što je negativno“.

XS
SM
MD
LG