Dostupni linkovi

Prvi dan aukcije ponuda za obveznice Republike Srpske


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prvog dana aukcije posredstvom Banjalučke berze prodato je 141.670 petogodišnjih obveznica Republike Srpske, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda iznosila je 150,7 miliona maraka ili oko 77 miliona evra, saopšteno je 14. aprila iz Ministarstva finansija Republike Srpske. Aukcija se, kako se ističe, nastavlja i 15. aprila, a efektivna kamatna stopa iznosi tri posto.

„Aukcija obveznica se obavlja prvog dana kada se formira jedinstvena ravotežna cijena i vrši unos prodajnog naloga Ministarstva finansija. Ministarstvo finansija ima pravo da prihvati ponudu u cjelini, djelimično ili da odbije sve ponude za kupovinu u zavisnosti od prihvatljivosti ponuđene cijene. Ukoliko se u toku prvog dana ne realizuje cjelokupna ponuđena količina po jedinstvenoj ravnotežnoj cijeni, investitorima se ostavlja mogućnost da drugog dana upisa po toj cijeni investiraju dodatne iznose sredstava", navodi se u saopštenju.

U javnom pozivu objavljenom 30. marta, Ministarstvo finansija Republike Srpske objavilo je da planira izdati 300.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici.

Samo dan nakon objave javnog poziva, 31. marta Vlada Republike Srpske usvojila je izmjene Odluke o 40 emisija obveznica javnom ponudom.

Odlukom je tako izbrisan raniji dio koji je predviđao da se obveznice emituju sa valutnom klauzulom prema evru, odnosno da će se u slučaju promjene zvaničnog kursa konvertibilne marke prema evru, obveznice preračunavati i uplaćivati u protivvrijednosti marke u odnosu na evro prema srednjem kursu koji u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine važi na dan aukcije.

Izmijenjen je i dio koji propisuje da će se u slučaju promjene zvaničnog kursa konvertibilne marke prema evru, obveznice preračunavati i isplaćivati prema srednjem kursu marke u odnosnu na evro koji važi dva dana prije roka dospijeća.

Iz Ministarstva finansija RS-a saopštili su 13. aprila da izmjene Odluke o 40. emisiji obveznica Republike Srpske ni u kom slučaju ne dovode u pitanje režim valutnog odbora i stabilnost KM.

Ističe se kako su „zbog pojačanog interesa investitora za pomenutu emisiju obveznica, te uvažavajući postojeće regulatorne zahtjeve prema institucionalnim investitorima sa pojedinih segmenata finansijskog tržišta, kao i zahtjeve upravljanja deviznim rizikom, predložili ukidanje eksplicitne valutne klauzule i time proširili krug potencijalnih investitora koji imaju izvore sredstava u domaćoj valuti.“

Time se, navode iz Ministarstva finansija RS, dalje postiže šira makroekonomska stabilnost, a svim investitorima, na njihov zahtjev, može biti obezbjeđena valutna klauzula.

XS
SM
MD
LG