Dostupni linkovi

U BiH 1.083 zaraženih, 40 osoba umrlo


U Bosni i Hercegovini su do 12 časova 14. aprila potvrđena 1.083 slučaja zaraženih korona virusom, od kojih u Republici Srpskoj 453, Federaciji Bosne i Hercegovine 612, a u Brčko distriktu 18, objavljeno je na web stranici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da je zabilježeno 40 smrtnih slučajeva, u Republici Srpskoj 14, Federaciji BiH 24, a u Distriktu Brčko dva.

Od posljedica COVID-19 bolesti, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, oporavilo se 236 lica, u Republici Srpskoj 179, FBiH 55 i dva u Brčko distriktu.

Pod nadzorom se nalazi ukupno 14.119 osoba.

Potvrđena su tri nova slučaja zaraze korona virusom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, saopšteno je u utorak, 14. aprila, na pres-konferenciji kantonalnog Štaba civilne zaštite.

“U proteklih 24 sata, u SKB-u (Sveučilišnoj kliničkoj bolnici, op. RSE) Mostar testirano je 109 uzoraka, od toga je za prostor HNŽ-a (Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, op. RSE) potvrđeno troje pozitivnih na Covid-19, svo troje iz Čitluka”, izjavio je na online video-konferenciji za medije član Štaba CZ HNK-a i savjetnik kantonalnog premijera, Darko Juka.

Iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko neretvanskog kantona saopštili su i da je zaključno sa 12. aprilom zaraženo 6 ljekara.

U tom kantonu do sada su 204 osobe zaražene korona virusom. Šest osoba je umrlo, tri iz Konjica, te po jedna iz Čapljine, Čitluka i Mostara.

Univerzitetska bolnica u Mostaru
Univerzitetska bolnica u Mostaru

U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata oboljele su još četiri osobe od korona virusa, potvrdila je na konferenciji za novinare 14. aprila komandantica Štaba civilne zaštite Nihada Glamoč.

Glamoč je istakla i da od 130 osoba koje su u karantinu na Bjelavama, njih 18 je dobilo rješenja da izolaciju može nastaviti kući.

Govoreći o broju nezaposlenih, Glamoč je iznijela i podatak da su u posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo 262 osobe ostale bez posla, te da je taj broj od početka epidemije korona virusa 2.075.

Porast zaraženih u SBK

Tri nova slučaja COVID-19 bilježe se u Srednjobosanskom kantonu. Sve tri su na bolničkom liječenju, izjavio je na konferenciji za novinare 14. aprila direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona Sead Karakaš.

"U prethodna dva dana testirali smo 52 osobe, a tri od njih su bile pozitivne. Dvije su stigle iz Njemačke i testirali smo ih na ulazu u karantenu, a, nakon što se ispostavilo da su pozitivne, smjestili smo ih u Bolnicu za plućne bolesti i TBC. Treća osoba je iz Novog Travnika i testirali smo je nakon što se s određenim simptomima javila u Bolnicu Travnik. Ustanovljeno je da je pozitivna i trenutno je u toj bolnici", naveo je Karakaš, dodavši da se zaražena osoba iz Novog Travnika ne može dovesti u vezu s postojećim klasterima, te se istražuju osobe s kojima je bila u kontaktu.

U Srednjobosanskom kantonu do sada je registrovano 26 osoba pozitivnih na korona virus. Sedam je hospitalizovano.

TV Liberty: Otkazi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:48 0:00

I u Prnjavoru na sjeveru Bosne i Hercegovine otkrivena su nove tri osobe sa oboljenjem COVID-19, saopštio je na konferenciji za novinare 14. aprila komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Darko Tomaš.
Tomaš navodi da su te osobe sa još 13 lica 2. aprila ušli u Bosnu i Hercegovini preko graničnog prelaza Gradiška, te da se od 3. aprila nalaze se u karantinu u Opštini Prnjavor.

"Riječ je o muškim osobama srednje životne dobi. Dvojica nemaju nikakvih simptoma oboljenja i oni su danas premješteni u karantin u Studentski centar 'Nikola Tesla' u Banjaluci. Treća osoba ima blaže simptome oboljenja i biće premještena na Infektivnu kliniku u Banjaluci."- rekao je Tomaš.

Pod zdravstvenim nadzorom u Prnjavoru se nalazi još 113 osoba.

XS
SM
MD
LG