Dostupni linkovi

U Bosni i Hercegovini 34 nova slučaja zaraze korona virusom


Sarajevo, 10. april

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci testirano je 336 uzoraka, a 28 osoba je pozitivno na korona virus. Hospitalizoivano je osam lica, sedam u Banjaluci i jedna u Trebinju, saopštio je ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.

Među novozaraženim devet osoba je iz Banja Luke, a među osobama ima i dijaliznih pacijenata, rekao je Šeranić.

Utvrđeno je da su ova lica zaražena bilo bliskim kontaktom ili su došli iz zemalja sa većim brojem slučajeva korona virusa.


Trenutno u entitetu Republika Srpska, prema riječima Šeranića, potvrđeno je 453 slučaja COVID-19, a na liječenju na UKC u Banjaluci se nalazi 46 težih slučajeva, pet osoba je na respiratorima, dvije na kiseoniku, dok 49 osoba ima blaže kliničke simptome. Pored toga četiri osobe se liječe u Istočnom Sarajevu, a po dvije u Doboju, Bijeljini i Trebinju.

Do sada se oporavilo 179 lica, a broj osoba pod zdravstvenim nadzorom je 6.099. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je 17.133 osoba.

Prema riječima Šeranića posljednja testiranja zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj su bila negativna tako da je broj oboljelih zdravstvenih radnika ostao na 16, od čega je 14 iz javnih, a dvoje iz privatnih zdravstvenih ustanova.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom noći je na korona virus testirano 129 uzoraka, a pozitivna su tri osobe iz Cazina.

Osim Cazina, testirani su uzorci iz Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Goražda, Prače, Ključa i Sanskog Mosta.

TV Liberty: Otkazi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:48 0:00

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), sa sjedištem u Mostaru, na jugu BiH, zabilježena su tri nova slučaja korona virusa.

U ponedjeljak tokom dana, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar na COVID-19 testirano je 77 uzoraka, od kojih su, iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, tri pozitivna z Čitluka, javili su iz kantonalog Štaba civilne zaštite.

Prema podacima sa zvanične COVID-19 stranice Vlade Federacija Bosne i Hercegovine, u HN kantonu 205 osoba je ukupno zaraženo korona virusom. Šest osoba je od izbijanja epidemije sredinom marta umrlo od posljedica zaraze.

Ukupan broj oboljelih od COVID-19 u Bosni i Hercegovini sada je oko 1.100, a 39 lica je preminulo.

XS
SM
MD
LG