Dostupni linkovi

Šumski požar kod Černobila prišao na pet kilometara od nuklearne elektrane


Vatrogasci gase požar u blizini sela Ragovka, 10. april
Vatrogasci gase požar u blizini sela Ragovka, 10. april

Šumski požar koji danima bukti u evakuiranoj oblasti na sjeveru Ukrajine prišao je na svega pet kilometara od napuštene nuklearne elektrane Černobil.

Više od 300 vatrogasaca pokušava ugasiti požar, uz pomoć helikoptera i aviona koji bacaju vodu iz zraka, prenosi BBC.

Policija je saopćila da vatra gori od 4. aprila, kada je muškarac zapalio suhu travu u blizini takozvane "zabranjene zone" od 2.600 kvadratnih kilometara oko nuklearne elektrane Černobil. Požar se od tada približava napuštenoj elektrani.

Oblast poznata kao "zabranjena zona" evakuirana je 1986. godine kada su, nakon eksplozije na jednom od četiri reaktora nuklearne elektrane, radioaktivni oblaci prekrili veći dio Europe. Najteže je bila pogođena oblast u neposrednoj blizini elektrane.

Procvat turizma u Černobil dovodi i ilegalne turiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Napušteni grad Pripjat, na tri kilometra od nuklearne elektrane, evakuiran dan nakon eksplozije, turisti mogu posjećivati uz striktne mjere kontrole, dok je život zabranjen u krugu od 30 kilometara od elektrane.

Sećanja na Pripjat: Inženjer iz Černobilja u poseti gradu duhova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Organizator turističkih putovanja Jaroslav Emelijanenko rekao je da je vatra uništila černobilsku Crvenu šumu, zapadno od elektrane čiji je zvaničan naziv bio "V.I. Lenjin".

Emelijanenko je upozorio na mogućnost ekonomske katastrofe ako požar dođe do Pripjata, navodi BBC.

Ukrajinski zvaničnik Jegor Firsov rekao je 5. aprila da je požar doveo do znatnog povećanja nivoa radijacije u toj oblasti, ali su drugi predstavnici vlasti kasnije to negirali, navodeći da je nivo zračenja "u normalnim granicama".

Firsov je potom također rekao da je pogriješio.

XS
SM
MD
LG