Dostupni linkovi

Kim Džong Un rekonstruisao visoko vladino telo


Pjongjang, arhivska fotografija
Pjongjang, arhivska fotografija

Severnokorejski vodja Kim Džong Un sproveo je veliku rekonstrukciju visokog vladinog tela, Komisije za državne poslove, gde je izmenio trećinu članova, objavila je 13. aprila zvanična agencija KCNA, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Rekonstrukciju tog tela potvrdila je dan ranije Vrhovna narodna skupština, severnokorejski parlament, navodi KCNA.

Komisija za državne poslove formirana je 2016. godine zamenivši moćnu Komisiju za nacionalnu odbranu koja je bila vrhovni organ za političko odlučivanje. Snimci objavljeni u severnokorejskom listu Rodong Šinmun pokazuju neke članove Vrhovne narodne skupštine kako sede blizu i niko ne nosi masku.

Odvojeno saopštenje Vlade potvrđuje stalni stav Severne Koreje prema kome nema nijednog slučaja novog korona virusa u toj zemlji, iako se epidemija koja je počela u susednoj Kini proširila na takoreći sve zemlje sveta.

Pjongjang je stavio hiljade Severnokorejaca i stotine stranaca, uključujući i diplomate, u izolaciju i sproveo velike operacije dezinfekcije da spreči širenje epidemije, piše AFP.

"Državna kampanja protiv epidemije biće pojačana da bi se sprečilo širenje COVID-19", navodi se dalje u saopštenju vlade.

KCNA nije navela da je sastanku prisustvovao Kim i on se ne vidi na slikama.

Među osobama koje ulaze u Komisiju za državne poslove je bivši vojni oficir Ri Son Gvon koji je početkom godine imenovan na čelo Ministarstva spoljnih poslova. Njegov pretnodnik Ri Jong Ho, izbačen je iz Komisije, kao i bivši ministar spoljnih poslova Ri Su Jong.

XS
SM
MD
LG