Dostupni linkovi

Optužnica protiv bivših ministara u Tačijevoj Vladi


Kosovska policija, ilustrativna fotografija

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv devetnaest osoba zbog "zloupotrebe službene dužnosti", uključujući bivše ministre Vlade Kosova (2013), Mimozu Kusari-Ljilja (Lila), Besima Bećaja (Beqaj), Nenada Rašića i Dardana Gašija (Gashi).

Iako su optuženi u saopštenju Tužilaštva označeni inicijalima, na osnovu opisa njihovih obaveza kao članova vladinog Komiteta za privatizaciju, može se zaključiti da se radi o bivšim ministrima u Vladi, koju je u to vreme vodio sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači.

"Specijalno tužilaštvo saopštava da su optuženi predsedavajući vladinog Komiteta za privatizaciju B.B, kao i članovi tog komiteta M.K, N.R, D.G. i L.F, jer su u svojstvu slubžbenih lica, a u cilju pribavljanja materijalne dobiti drugoj osobi, a na tuđu štetu, prevazišli svoja ovlašćenja i delovali u suprotnosti sa obavezama i određenima pravima ovog komiteta", stoji u saopštenju.

Oni su optuženi da su 08. maja 2013. jednoglasno glasali da se četiri hidrocentrale na Kosovu, koje proizvode električnu energiju, prebace u vlasništvo kosovske Kompanije za distribuciju i snabdevanje električnom energijom.

Ona je kasnije privatizovana od strane tursko-francuskog konzorcijuma Limak-Calik.

Tužilaštvo tvrdi da hidrocentrale nije trebalo prebacivati u vlasništvo Kompanije za distribuciju i snabdevanje električnom energijom, niti ih kasnije privatizovati, jer tako nešto nije predviđeno zakonom.

XS
SM
MD
LG