Dostupni linkovi

Fiskalno vijeće BiH nije održalo sjednicu


Fiskalno vijeće BiH nije održalo sednicu na kojoj je trebalo da usvoji Pismo namjere i uputi ga MMF-u
Fiskalno vijeće BiH nije održalo sednicu na kojoj je trebalo da usvoji Pismo namjere i uputi ga MMF-u

Sjednica Fiskalnog vijeća BiH, na kojoj je ponovo trebalo da se razmatra Pismo namjere, danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Pismo namjere, koje je namenjeno Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), trebalo bi da sadrži detalje o tome šta je urađeno u oblasti fiskalne politike, koji zakoni su usvojeni, koje će se reforme provoditi i gdje će novac biti utrošen.

Prema Zakonu o Fiskalnom vijeću BiH, za održavanje sjednice potrebno je prisustvo najmanje pet njegovih članova, od čega namanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda u BiH.

S obzirom da sjednici nije prisustvovao nijedan predstavnik iz reda bošnjačkog naroda, Fiskalno vijeće BiH sednicu nije ni održalo.

Fiskalno vijeće čine ministri finansija i predsjednici vlada na državnom i entitetskim nivoima, koji su usaglasili Pismo namjere MMF-u 1. aprila ove godine, ali svi članovi vijeća nisu potpisali ovo pismo.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel (Andrew Jewell), u razgovoru putem video-linka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom rekao je 3. aprila da očekuje da se entiteti usaglase oko raspodjele sredstava.

XS
SM
MD
LG