Dostupni linkovi

SAD pozvale jemenske pobunjenike da se priključe prekidu vatre


Radnik u Sani nosi vreću pomoći

Američke vlasti pozdravile su danas, 9. aprila, prekid vatre međunarodne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u Jemenu i pozvale šiitske pobunjenike plemena Huti da se pridruže tom primirju, javlja agencija Frans pres (AFP).

"Pozivamo pobunjenike Huti (u Jemenu) da odgovore na incijativu koalicije", rekao je šef američke diplomatije Majk Pompeo.

Koalicija koja u Jemenu ratuje protiv šiitskih pobunjenika, saopštila je da od danas obustavlja vatru. Odluka o obustavi vatre predstavlja odgovor na pozive Ujedinjenih nacija da se tokom pandemije korona virusa obustave sukobi, rekli su u sredu saudijski zvaničnici.

Oni su naveli da će obustava vatre trajati dve nedelje tokom kojih će koalicija podržavati napore UN da dovedu sukobljene strane za pregovarački sto.

Međunarodna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja ima podršku SAD i podržava vladu predsednika Jemena Mansura Hadija izvela je više od 370 vazdušnih napada na položaje pobunjenika, za manje od dve nedelje.

Više od 10.000 ljudi poginulo je od početka gradjanskog rata u Jemenu 2015. godine, a milioni su raseljeni. Rat je doveo do teškog razaranja i široko rasprostranjene gladi u najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta. Više od dve trećine jemenske populacije ima potrebu za pomoći.

XS
SM
MD
LG