Dostupni linkovi

Hamas uhapsio mirovne aktiviste zbog kontakta sa Izraelcima


Palestinski borac nakon izraelskih napada na pojas Gaze, arhivska fotografija
Palestinski borac nakon izraelskih napada na pojas Gaze, arhivska fotografija

Bezbednosne snage palestinskog Hamasa uhapsile su danas nekoliko mirovnih aktivista u pojasu Gaze optuženih za izdaju nakon što su učestvovali u veb konferenciji sa izraelskim aktivistima.

Ministarstvo unutrašnjih poslva u Gazi reklo je da su aktivisti uhapšeni zbog "obavljanja aktivnosti normalizacije sa izraelskim okupatorom”.

“Svaka prikrivena aktivnost ili kontakt sa izraelskim okupatorom je zločin koji se kažnjava po zakonu i izdaja naroda i njegovih žrtvi”, navodi se u saopštenju.

Aktivisti su učestvovali u dvočasovnoj internet konferenciji i diskutovali o pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući pandemiju korona virusa.

Konferencija je reklamirana na Fejsbuku, a izraelski učesnici su postavili snimak na internetu.

To je izazvalo osudu aktivista iz Gaze na društvenim mrežama.

Porodica glavnog organizatora Rami Amana je rekla da se on odazvao pozivu na razgovor bezbednosne službe i da od tada za njega nisu čuli.

Hamas pohvalio hapšenje

Islamski ekstremistički Hamas, koji je silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze 2007. godine, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu, ne priznaje Izrael i izveo je mnogobrojne napade na Izraelce u poslednjim decenijama.

"Odnos sa cionističkim okupatorom je samo nastavak borbe dok se ne istera sa svih palestinskih zemalja”, rekao je portparol Hamasa Hazem Kasem.

SAD i Izrael smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Uprkos tome Hamas već mesecima indirektno vodi razgovore sa Izraelom zahvaljujući egipatskim, katarskim i posrednicima Ujedinjenih nacija.

Ti razgovori imaju za cilj da se ublaži blokada Izraela i Egipta, uvedena prema pojasu Gaze nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad tom palestinskom teritorijom, u zamenu za primirje na granici.

XS
SM
MD
LG