Dostupni linkovi

EU traži dodatne mere protiv sirijskih vlasti zbog upotrebe hemijskog oružja


Šef evropske diplomatije Žozep Borel, arhivska fotografija
Šef evropske diplomatije Žozep Borel, arhivska fotografija

Evropska unija zatražila je danas "odgovarajuće mere" protiv odgovornih za upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

"Oni koji su identifikovani kao odgovorni za upotrebu hemijskog oružja treba da odgovaraju za ta krivična dela", izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

EU je već ranije uvela restriktivne mere protiv nekoliko sirijskih visokih zvaničnika i naučnika zbog njihove uloge u razvoju i upotrebi hemijskog oružja.

Borel je rekao da je EU spremna da razmotri dodatne mere.

"Upotreba hemijskog oružja bez obzira ko je počinitelj, na bilo kom mestu i pod bilo kakvim izgovorom, predstavlja kršenje međunarodnog prava i može se smatrati najtežim međunarodnim zločinom - kao što su ratni ili zločini protiv čovečnosti", rekao je Borel i dodao da se neće tolerisati nekažnjavanje odgovornih za ta gnusna dela.

Prethodno je Organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) okrivila snage sirijske vlade za seriju hemijskih napada krajem marta 2017. u kojima su korišćeni sarin i hlorin.

Tim za istragu i identifikaciju koji je OPCW formirala 2018. godine, prvi put je okrivio nekog za napad na mesto Latamneh u centralnoj Siriji, što će verovatno dovesti do novih poziva na odgovornost režima sirijskog predsednika Bašara Asada.

Generalni direktor OPCW Fernando Arijas rekao je da je sada "na generalnom sekretaru UN i međunarodnoj zajednici u celini da preduzmu dalju akciju koju smatraju prikladnom i neophodnom”.

Sirijske vlasti uporno odbacuju optužbe da su izvodile hemijske napade tokom devetogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG