Dostupni linkovi

Kisić Tepavčević na pitanje treba li Vučić da se testira: Protokol isti za sve


Predsednik Srbije sa volonterima
Predsednik Srbije sa volonterima

Protokol je isti za sve, procedura zavisi od toga da li je neka osoba bila izložena i u bliskom kontaktu sa osobom kojoj je labaratorijski potvrđena infekcija u periodu za koji se smatra da je zarazan, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

"U skladu sa tim rade se dalje procedure i potrebna testiranja, nema izuzetaka", navela je ona.

To je bio njen odgovor na pitanje novinara da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da se testira i da bude u izolaciji od 14 dana nakon što je objavio da je kod njegovog starijeg sina potvrđeno prisustvo korona virusa.

Ona je objasnila da je najveći period zaraznosti u vreme od 48 sati pre pojave prvih simptoma i 24 sata nakon pojave simptoma.

"Uzimamo u obzir izloženost u periodu od dve nedelje od pojave simptoma, isto je pravilo za sve", rekla je Kisić Tepavčević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sredu uveče, 8. aprila, objavio na Instragramu da je njegov stariji sin Danilo zaražen korona virusom i da mu je klinička slika takva da je primljen u Infektivnu kliniku.

U četvrtak je na predsednikovom sajtu najavljeno da će Vučić u petak boraviti u Nišu gde će se sastati sa predstavnicima lokalne samouprave, Кliničkog centra i drugih zdravstvenih institucija.

Kako je najavljeno, Vučić će tada uručiti veliki broj maski, invazivnih i neinvazivnih respiratora i druge medicinske opreme.

Najavljeno je da će se nakon toga Aleksandar Vučić obratiti građanima Niša i juga Srbije putem medija.

XS
SM
MD
LG