Dostupni linkovi

Izborna komisija BiH traži zakonske izmjene radi odgode izbora


Izborni listići na prošlim, opštim izborima u BiH, oktobar 2018
Izborni listići na prošlim, opštim izborima u BiH, oktobar 2018

Centralna izborna komisija BiH odlučila je pokrenuti inicijativu u Parlamentu Bosne i Hercegovine za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, kojim bi se definisalo da Centralna izborna komisija ima ovlasti da donese odluku o odgodi izbora, objavljeno je na web stranici Centralne izborne komisije nakon sjednice u četvrtak, 9. aprila.

Predloženim dopunama Izbornog zakona BiH se uvodi pojam vanrednih okolnosti koje podrazumijevaju vanrednu situaciju, te stanje prirodne nepogode i druge nesreće, proglašene od strane nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, što podrazumijeva sve nivoe vlast i utvrđuje da Centralna izborna komisija BiH ima ovlasti da donese odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora, što do sada nije bilo propisano.

Takođe, predlaže se propisivanje obaveze Centralne izborne komisije BiH da donese odluku o raspisivanju i održavanju izbora kad utvrdi da su ispunjeni uslovi za održavanje izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a najkasnije u roku do 90 dana od prestanka vanrednih okolnosti, navodi se u objavljenoj informaciji o zaključku koji Centralna izborna komisija dostavlja Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Navodi se kako bi raspisivanjem izbora već narednog dana počeli teći rokovi za provođenje izbornih aktivnosti, kao što je prikupljanje potpisa od strane političkih subjekata, te da je jasno da u datim okolnostima navedeno nije moguće preduzeti, kako zbog ograničene slobode kretanja tako i zbog sprečavanja širenja epidemije.

Zakon o dopunama Izbornog zakona BiH bi prema predloženom zakonskom rješenju, stupio na snagu dan nakon objave u "Službenom glasniku BiH“.

U oktobru ove godine trebali bi biti održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG