Dostupni linkovi

U BiH zaraženo više od 850 ljudi, u HNK novih 28 slučajeva


Sa konferencije za novinare kriznog štaba u Goraždu
Sa konferencije za novinare kriznog štaba u Goraždu

U BiH zaraženo 857 osoba a 35 je umrlo, podaci su vlasti od četvrtka, 9. aprila, do popodneva.

Od pojedinačnih gradova objavljeno je da je u Brčkom od 187 testiranih osoba, potvrđena zarza kod 17 osoba, da je u Goraždu došlo do pojave novog klastera korona virusa, te da ima novih zaraženih u Čitluku.

Kako je potvrđeno na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite BPK Goražde, nakon što je sa simptomima upale pluća primljena u Trijažni odjel Kantonalne bolnice, rezultati testa bili su pozitivni za 76-godišnju ženu koja je nastanjena u selu Kolovarice, desetak kilometara od grada.

"Ovo nam je jedan novi klaster, koji nema veze sa Ginexom i još uvijek ne znamo ko nam je nulti pacijent. Pacijentica živi u porodičnoj kući u kojoj ima zaista još dosta ukućana", kazala je epidemiolog Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Širenje virusa iz kompanije Ginex, kao prvog žarišta na ovom području, prethodno je zaustavljeno, došlo je i do oporavka prve od 7 zaraženih, ali potvrda osme infekcije borbu sa pandemijom u ovom gradu vratila je na početak.

Iz Štaba civilne zaštite potvrđeno je da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu novih 28 slučajeva zaraze u protekla 24 sata.

Od tih 28 pozitivnih testiranih, čak 23 su iz Čitluka, 4 su iz Mostara i jedno je iz Jablanice.

"U COVID-19 bolnici (u Mostaru, op. RSE) trenutačno se na liječenju nalazi 28 bolesnika. Od toga je 6 bolesnika na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja. Na potpornoj terapiji kisika je 11 pacijenata. Ostali bolesnici su stabilno, bez pogoršanja", saopštili su iz Štaba CZ HNK-a.

XS
SM
MD
LG