Dostupni linkovi

Makron razgovarao sa Kurtijem, obećao veći angažman u dijalogu sa Srbijom


Makron na fotografiji od 7. aprila

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je povećanu ulogu Francuske i njega samog u dijalogu Kosova i Srbije, prenose iz Vlade Kosova na dužnosti a nakon telefonskog razgovora Makrona sa kosovskim premijerom na dužnosti, Aljbinom Kurtijem (Albin).

Dodaje se da je Makron rekao da će to biti i cilj samita u Parizu pod organizacijom Francuske i Nemačke i EU, o odnosima Kosova i Srbije čim se stvore potrebni uslovi.

Makron je takođe podržao ponovno uspostavljanje trgovine između Kosova i Srbije, a nakon ukidanja takse od 100 odsto.

Kurti je tom prilikom rekao da efikasnost dijaloga zavisi od učešća Evrope.

"Evropa se ne može zameniti ni jednim drugim kontinentom, kao što se ni Francuska ne može zameniti drugom državom. Evropa je sredina i perspektiva normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", dodao je Kurti u razgovoru, sa prenose iz njegovog ureda.

Kurti se zahvalio Makronu na zajedničkoj izjavi Francuske i Nemačke putem koje su, zbog pandemije, izrazili nezadovoljstvo zbog održavanja sednice Skupštine Kosova 25. marta na kojoj je izglasano nepoverenje Vladi a na zahtev koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova.

"Kurti je naglasio da se jaz koji je stvoren time (izglasavanje nepoverenja vladi) ne može popuniti, niti se politička situacija ne može prevazići, već da su samo novi izbori jedini legitimni i legalni način da se uspostavi jedna nova vlada", stoji u saopštenju Vlade.

"Svaki drugi pokušaj da se proizvede bilo koja vlada u trenutnom stanju stvari prolazi kroz neustavne načine. Novi politički izbori mogući su tek nakon rešavanja zdravstvene krize", dodao je Kurti.

Kurti se zahvalio Francuskoj i EU na pruženoj pomoći u borbi protiv COVID-19. Kako se dodaje, Evropa je Kosovo pomogla najpre sa 5 miliona eura, a celokupna pomoć biće u vrednosti od 68 miliona eura.

XS
SM
MD
LG