Dostupni linkovi

Požar iznad Tuzle


Požar na brdima iznad Tuzle
Požar na brdima iznad Tuzle

Na šumskim predjelima iznad Tuzle ponovo je izbio požar, a sve vatrogasne ekipe su na terenu, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice iz Tuzle na terenu pomažu i kolege iz susjednih opština.

“Jedna velika borba. Došla nam je u pomoć ne samo vatrogasna jedinica Tuzla, nego su došle vatrogasne jedinice iz Živinica, Gračanice, Gradačca, Lukavca, Srebrenika, Kalesije. U jednom momentu je bilo opasno za dvije ili tri kuće, ali te su kuće spašene. Sad je ta padina spašena i pokušava se požar staviti pod kontrolu”, rekao je Imamović.

Prema njegovim riječima, odobren je i angažman helikoptera Oružanih snaga BiH.

“Podnio sam zahtjev Ministarstvu odbrane BiH i Ministarstvu sigurnosti za angažman Oružanih snaga BiH. Trebaju nam letjelice, jer je vrlo široko područje, nije moguće da se svaka stopa ugasi, a vjetar stalno puše. Doministar sigurnosti Mijo Krešić i zapovjednik Oružanih snaga su me obavjestili da će sutra (u srijedu) nadletjeti požarišta helikopteri i zaliti ih dovoljnom količinom vode”, objasnio je gradonačelnik Tuzle.

Jasmin Imamović u razgovoru za RSE kaže da je u ponedjeljak, 6. aprila, izbio požar na pet različitih mjesta u Tuzli, koja su međusobno udaljena.

“Na krajnjem istoku grada Simin Han, na krajnjem zapadu Husino. Vatrogasci su se od pola tri, pa cijelu noć borili da sačuvaju padine na kojima su kuće. Sanirani su požari, svih tih pet požara ili su stavljeni pod kontrolu, ali je danas poslijepodne strašno buknulu na Husinu”, rekao je gradonačelnik Tuzle za RSE.

U međuvremenu je Služba civilne zaštite podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca krivičnog djela izazivanja opšte opasnosti, rekao je Imamović, te dodao da se trebaju poduzeti rigoroznije mjere protiv onih koji lože vatru na otvorenom prostoru.

XS
SM
MD
LG