Dostupni linkovi

Broj uposlenih u Federaciji BiH manji za 15.331


Direktor Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović, saopštio je u Sarajevu na redovnoj konferenciji predstavnika institucija u Federaciji BiH da se broj zaposlenih u ovom entitetu smanjio za 15.331.

“Porezna uprava Federacije BiH uradila je ukupno 24.000 prijava i odjava, na žalost, od 24. 507 prijava, zabilježili smo 4. 580 prijava zaposlenih, a 19.000 odjava zaposlenika, rekao je Isović novinarima.

Isović je dodao kako su Porezna uprava pustila novu uslugu, te svi svi porezni obveznici koji su prijave podnijeli elektronski, mogu da imaju uvid u te prijave.

“Produžili smo rok za podnošenje prijava poreznih obveznika do 30. aprila. Vjerujem da će ovaj rok sa donošenjem interventnog zakona biti nešto veći, rekao je on.

Generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Admir Andelija poručio je da se građanima neće iskuljučivati električna energija zbog zakašnjenja uplata.

“U periodu pandemije Elektroprivreda neće izvršavati isključenja električne energije kupcima zbog neplaćanja, neće obračunavati ni zatezne kamate od 1.marta″, poručio je Andelija.

Andelija je rekao kako je zadatak da se omogući sigurno snabdijevanje električnom energijom, jer se u BiH trenutno odvija škola na daljinu, te da snabdijevanje električnom energijom omogućava neometan rad institucija BiH, kao što su zdravstvo i policija.

“Elektroenergetski sistem je stabilan i ostvaruje se planiranu proizvodnju”, rekao je Andelija.


Rad elektroenergetskog sistema prilagođen je svim mjerama koje su propisane, smanjen je broj uposlenih na potreban broj i uvedene su 14-odnevne smjene u termoelektranama i hridroelektranama, a isto je učinjeno i za dispečerske centre.

Andelija je dodao da novi takozvani korona zakon kojeg priprema Vlada Federacije BiH predviđa da se ne obračunavaju zatezne kamate, a ukoliko su već obračunate, naći će se načina kako to riješiti.

Štete u privredi Republike Srpske već oko 400 miliona eura

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom obraćanja u Trebinju gdje je prisustvovao radu Kriznog štaba naglasio je ogromne gubitke koje je već pretpjela privreda Republike Srpske. Samo u prvom mjesecu pandemije, štete se procjenjuju u ovom entitetu na 750 do 800 miliona konvertibilnih maraka (KM) što je približno oko 400 miliona eura.

Prioritet je da se sačuvaju radna mjesta a Vlada RS već preduzima konkretne mjere za pomoć privredi ali i svim onim koji su ostali bez posla, rekao je u Trebinju Milorad Dodik.

XS
SM
MD
LG