Dostupni linkovi

Pompeo: Dodatnih 225 miliona dolara za globalnu borbu protiv pandemije


Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo najavio je u utorak dodatnih 225 miliona dolara američke pomoći globalnim naporima borbe protiv pandemije korona virusa, ali je dodao da će administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zadržati neophodnu medicinsku opremu u Sjedinjenim Državama imajući u obziru domaću potrebu.

“Trenutno imajući u obziru veliku potrebu za ličnom zaštitnom opremom u našoj zemlji, naš fokus će biti na zadržavanju neophodnih medicinskih stvari u Sjedinjenim Državama sve dok postoji potreba za njima”, rekao je Pompeo tokom medijske konferencije State Departmenta.

On je također najavio da će Sjedinjene Države raspodijeliti 225 miliona dolara u 64 zemlje kao znak pomoći u borbi protiv pandemije. Prethodno su Sjedinjene Države raspodijelile 274 miliona dolara pomoći.


Nova sredstva bit će iskorištena kako bi se ‘smanjio prenos’ zaraznog korona virusa ‘kroz dijagnostiku virusa, prevenciju i kontrolu, za pojačanje zdravstvenih sistema, pripreme labaratorija i treninga za zdravstvene radnike”, rekao je Pompeo.

“Ni jedna druga zemlja nema ovakav nivo velikodušnosti”, rekao je Pompeo.

Prema posljednjim podacima Univerziteta Johns Hopkins, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Worldometers stranici, u Sjedinjenim Državama je zaraženo 368.533 osoba, preminulo je 11.008 dok je oko 19.972 osoba oporavljeno od COVID-19.

XS
SM
MD
LG