Dostupni linkovi

Policija zaustavila sukobe migranata u Obrenovcu


Policijski automobil ispred kampa u Obrenovcu
Policijski automobil ispred kampa u Obrenovcu

Masovna tuča i pobuna nekolicine migranata u kampu u Obrenovcu okončana je uz pomoć policije, izjavio je Vladimir Cucić, komesar Srbije za izbeglice i migracije u utorak (7. aprila).

On je za agenciju Beta rekao da je u bivšoj vojnoj kasarni u Obrenovcu, gde su uglavnom smešteni migranti iz Avganistana, Pakistana, Iraka, u noći sa ponedeljka na utorak izbila masovna tuča, zbog čega su u Obrenovac došle vojska i policija.

Cucić je objasnio da se oko 50 mlađih migranata vandalski ponašalo zbog nezadovoljstva što ne mogu da napuste objekat i međusobnih svađa, a da su ostali smešteni bili mirni.

“Izgrednici će biti kažnjeni u skladu sa zakonom”, rekao je Vladimir Cucić.

On je saopštio da je policija pretresla prostor i napisala prijave. Vladimir Cucić naveo je da u Srbiji trenutno ima 9.000 migranata i da oni poštuju zakone.

KIRS: Nema opravdanja za nemire

Migranti u Srbiji duže od tri nedelje nalaze se u potpunoj izolaciji od okruženja i među njima nema nijednog obolelog od korona virusa, saopštio je Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije (KIRS).

“Porast napetosti, tenzija i nervoze u tim centrima očekivan je usled karantina u kom se migranti nalaze", saopštio je KIRS reagujući na incident u prihvatnom centru u Obrenovcu u kom je zbog tuče u kojoj je učestvovalo 50-ak migranata morala da reaguje i policija.

Iz Komesarijata navode i da to nije ni razlog ni opravdanje za kršenje odredbi vanrednog stanja, koje u situaciji velike opasnosti po zdravlje stanovništva moraju da poštuju svi.

“Od nadležnih očekujemo da vinovnike tih nemira procesuiraju po zakonu koji važi u vanrednim okolnostima”, saopštio je KIRS i upozorio da neće tolerisati kršenje odredbi vanrenog stanja unutar centara.

KIRS je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstvu odbrane Srbije (MOD) zahvalio na, kako se navodi, brzoj i efikasnoj reakciji i dodao da će i ubuduće koordinisanom akcijom biti sprečene nepoželjne situacije u migrantskim centrima u vreme vanrednog stanja.

XS
SM
MD
LG