Dostupni linkovi

Mostar: Desetine požara, nekoliko još aktivnih


Desetak požara još uvijek je aktivno, od njih 35 koliko ih je u protekla 24 sata registrovano na širem području Hercegovačko-neretvanskog kantona, na jugu BiH.

To je u utorak ujutro, 7 aprila, saopćeno iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a, u redovnom, dnevnom biltenu događaja za protekla 24 sata.

Toliki broj požara u ovo doba godine neobičan je i može se mjeriti sa brojem intervencija vatrogasaca u HNK u ljetnim mjesecima, na vrhuncu požarne sezone.

Najteža situacija je u općini Konjic, na sjeveru HNK, gdje je od ponedjeljka, 6 aprila u 8 sati ujutro, do utorka 7 aprila u 8 sati ujutro, registrirano osam požara. Čak šest požara je još uvijek aktivno – na lokalitetima Ovčari, Ljuta, Cerići, Bjelimići, Žitača i Glavčine. Gori šuma i nisko rastinje na nepristupačnom terenu.

Osam požara zabilježeno je i na području općine Prozor-Rama. U šest navrata gorjeli su šuma i rastinje, a na lokalitetima kod sela Lug i Klek požari su samo djelimično ugašeni zbog nepristupačnosti terena, stoji u izvještaju OC-a CZV HNK-a.

U općini Jablanica evidentirana su tri požara, među kojima je i onaj na lokalitetu Dubrave-gradina, na planini Bokševici, koji je i dalje aktivan.

Na teritoriji Grada Mostara registrirano je šest požara, među kojima je i onaj na lokalitetu Striževa, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Pet požara zabilježeno je na čapljinskom, a četiri na čitlučkom području. Gorjeli su uglavnom trava i nisko rastinje.

U Stocu je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima na području Borojevića izgorjelo oko 2 hektara trave i niskog rastinja, naveli su iz OC-a CZV HNK-a u izvještaju.

Iz Civilne zaštite HNK-a su ranije za Radio Slobodna Evropa apelirali na stanovništvo da na izletima ili prilikom proljetnih radova na imanjima postupaju oprezno i vatru radi paljenja korova pale u saradnji sa vatrogasnim jedinicama u svojim lokalnim zajednicama.

XS
SM
MD
LG