Dostupni linkovi

SZO: Maske nisu čudotvorno rešenje protiv pandemije


Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Tedros Adhanom Gebrejezus
Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Tedros Adhanom Gebrejezus

Maske same po sebi nisu "čudotvorno rešenje" u borbi protiv pandemije Kovida-19, i njihova upotreba među stanovništvom je opravdana u slučaju ograničenog pristupa vodi za pranje ruku ili kada je teško fizičko distanciranje, rekao je danas šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Nema binarnog odgovora, nema čudotvornog rešenja. Maske same po sebi ne mogu da zaustave pandemiju Kovida-19", rekao je Tedros Adhanom Gebrejezus na virtuelnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.

Šef SZO je takođe osudio "rasističke izjave" nekih naučnika koji su nedavno pomenuli Afriku kao mesto gde bi mogla da se testira potencijalna vakcina protiv Kovida-19, osuđujući "nasleđe kolonijalnog mentaliteta".

"Ta vrsta rasističkih reči ništa ne doprinose. Oni su suprotni duhu solidarnosti. Afrika ne može da bude i neće biti teren za testiranje bilo koje vakcine", rekao je Gebrejezus, bivši šef etiopske diplomatije. On je rekao da nasleđe kolinijalnog mentaliteta treba da se prekine. Nije naveo o kojim naučnicima je reč.

XS
SM
MD
LG