Dostupni linkovi

U Italiji i Francuskoj rast broja žrtava, u Španiji pada


Pariz
Pariz

Broj umrlih od korona virusa u Italiji danas je ponovo u porastao sa još 636 umrlih za 24 časa, posle dva uzastopna dana pada, saopštila je Civilna zaštita.

Italija, najteže pogodjena zemlja epidemijom bolesti KOVID19 sa ukupno 16.523 umrlih i 132.000 zaraženih, počela je da se nada da je došlo do smirivanja pošto je zabeležen znatan pad broja umrlih u subotu i nedelju posle 766 umrlih u petak.

Međutim, u ponedeljak je preminulo za više od 100 lica nego prethodnog dana, navodi BBC.

No, broj zaraženih je nastavio da pada – 1.031 u odnosu na 1.941 prethodni dan.

Lombardija je i dalje najteže pogodjen region sa 9.202 umrlih i 51.000 slučajeva, sledi Emilija Romanja sa 2.108 umrlih i 17.000 zaraženih.

Broj obolelih u intenzivnoj nezi je ipak nastavio da opada treći uzastopni dan, sa 79 obolelih manje u odnosu na nedelju, i ukupno 3.898 ljudi.

Na konferenciji za novinare šef Civilne zaštite Andjelo Boreli rekao je da će biti formiran fond za pomoć porodicama zdravstvenih radnika koji su umrli u ovoj krizi.

Više desetina lekara umrlo je od korona virusa u Italiji od početka pandemija prema podacima udruženja lekara. Ukupno 12.252 zdravstvenih profesionalaca je zaraženo, prema Višem zdravstvenom institutu.

Upitan o početku "Faze dva" - postupnog i delimičnog izlaska iz strogih mera izolacije i zatvaranja ekonomskih aktivnosti koje nisu neophodne, Boreli je rekao da će Vlada o tome odlučiti pre 13. aprila, što je datum do kada su mere sada odredjene, a to je za katolike i ;Uskršnji ponedeljak.

Sve veći broj italijanskih regiona uvodi obavezno nošenje zaštitnih maski, ili bar marame preko nosa i usta, pri svakom izlasku iz kuće. Posle Lombardije centralni region Toskane je najavio uvodjenje te mere do kraja nedelje, a planira je i Emilija Romanja.

"Ne možemo da ostanemo večno zatvoreni u kućama, ali smatramo da ta žrtva treba da se izdrži još dve ili tri nedelje, da se zaustavi širenje. Što se tiče maski, verovatno treba da se naviknemo da ih nosimo i narednih meseci", rekao je zvaničnik zdravstva Lombardije, Djulio Galer.

Francuska: Najveći broj žrtava u jednom danu

U Francuskoj je preminulo najviše osoba u jednom danu – 833 – što je za deset odsto više nego prethodnih dana, i sada iznosi 8.911, saopštio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

“Još nismo doši do kraja uspona ove epidemije,” kazao je Veran.

Španija: Broj žrtava se smanuje četvrti dan

U Španiji je preminulo 637 lica, što je četvrti dan zaredom kako se smanjuje, pa se u ovoj zemlji nadaju da prolaze vrhunac pandemije. U Španiji je do sada zabeležen 13.055 smrtni slučaj. Ukupno je inficirano 135 hiljada lica, što je najviše u Evropi, ali se smanjuje stopa zaraze.

Najviše inficiranih u svetu je u SAD – 347 hiljada, dok je u ovoj zemlji preminulo više od 10 hiljada osoba.

Ukupno je u svetu zaraženo 1.309.439, a dosada su zabeležena 72.638 smrtna slučaja, navodi Univerzitet Džon Hopkins.

XS
SM
MD
LG