Dostupni linkovi

Merkel: Pandemija, najveći izazov za EU od njenog osnivanja


Pandemija virusa korona predstavlja najveći test za Evropsku uniju, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je istakla da je bitno da EU izađe jaka iz ekonomske krize koju je prouzrokovalo širenje zaraze virusom korona.

"Po mom mišljenju, EU se suočava sa najvećim testom još od njenog osnivanja", rekla je Merkelova, dodajući da je Nemačka "spremna da doprinese" jačanju evropskog bloka.

Ona je to izjavila uoči konferenciji na kojoj će učestvovati ministri finansija evrozone.

Po njenim rečima, pred EU je veliki zdravstveni izazov koji na različite načine utiče na sve države članice Unije.

Lideri EU razmatraju kako da pomognu najteže pogođenim zemljama korona virusom.

Italija, Francuska i Španija traže od Nemačke, Austrije i Holandije da se izdaju evroobveznice, kako bi zajednički preuzeli teret duga i na taj način umanjili negativni ekonomski efekti korona virusa.

Međutim, konzervativni političari u severnom delu EU se pribojavaju da se time prebacuje teret na njihove poreske obveznike koji treba da plate za, kako navodi AFP, "rasipništvo" zemalja na jugu kontinenta.

Merkelova je ponovila stav njene vlade o aktiviranju Evropskog stabilizacionog mehanizma u cilju pomoći najugroženijim članicama evrozone, ali nije pomenula sporno pitanje izdavanja zajedničkih vrednosnih papira, nazvanih "korona obveznice".

Nemačka kancelarka je naglasila da treba izvući pouke iz pandemije, a to je da Evropa treba da razvije "samodovoljnost" u proizvodnje medicinske opreme, kao što su maske.

"Bez obzira što tako tržište sada postoji u Aziji…potrebna nam je izvesna samodovoljnost, ili u najmanju ruku jedan stube sopstvene proizvodnje" u Nemačkoj ili drugde u EU, zaključila je Merkelova.

XS
SM
MD
LG