Dostupni linkovi

Crna Gora: Rođena prva beba čija je majka zaražena koronom


U Crnoj Gori rođena je prva beba čija je majka zaražena virusom korona, rekao je rukovodilac Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović.

On je, na konferenciji za medije, kazao da je beba rođena carskim rezom, u privatnoj bolnici Codra u Podgorici, testirana i odvojena od majke.

„Beba je za sada negativna na virus ali će biti opet testirana. Ukoliko bude negativna, 14 dana će biti odvojena od majke“, naveo je Lazović.

On je rekao da je objavljivanje spiska sa imenima zaraženih virusom korona predmet policijske istrage i da će, kada bude završena istraga, policija saopštiti rezultate.

„Spisak je došao u javnost suprotno pravu zaštite pacijenata. Policija je sve mjere preuzela“, naveo je Lazović.

Mrežom Vajber prošle sedmice na mnogo telefonskih brojeva proslijeđen je spisak sa podacima više od 60 osoba koje su oboljele od virusa korona. Spisak je sadržao podatke o 62 osobe - imena i prezimena i matične brojeve zaraženih.

Lazović je podsjetio da je Crna Gora prva država koja je uvela mjere prije registrovanog slučaja i da je prema uporednom broju stanovnika u odnosu na broj oboljelih, bolja od država regiona.

Poručio je da je najbolja zaštita fizička distanca od jedan i po metar i da je onaj koji to poštuje u potpunosti zaštićen.

Rekao je i da su medicniski radnici u Crnoj Gori opremljeni za naredne tri, četiri sedmice kada je medicinska oprema u pitanju.

Upitan da li je moguće testiranje cjelokupne nacije, odgovorio je potvrdno i dodao da epidemiološke procjene za sada ne govore da je to potrebno u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori je 39 osoba oboljelih od virusa korona hospitalizovano a ukupan broj zaraženih je 223. Od posljedica virusa preminule su dvije osobe.

XS
SM
MD
LG