Dostupni linkovi

Grupa evropskih zastupnika za snažniji odgovor kampanji Kremlja


Grupa evropskih zastupnika je posebnim pismom izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog informativne kampanje koju vodi Kremlj a koji ima za cilj rušenje kredibliteta EU.

Oni zato pozivaju na jačanje strateških komunikacija evropskih insistucija kako bi građani bili svesni koliko se radi u borbi protiv krize izazvane zbog koronavirusa.

„Koristeći svu svoju dalekosežnu propagandu i sredstva za dezinformisanje, Kremlj, konsistentno i glasno proglašava da Evropska unija nije u stanju da reši ovu krizu. Slanjem humanitarne pomoći ugroženim članiciama EU, koje su sumnjivog kvaliteta i svrsishodnosti (expedience), Kremlj samo služi svojim propagadnim svrhama”, stoji u pismu koje su potpisali 24 poslanika Evroskog Parlamenta a koje je adresirano čelnicima EU institucija i liderima zemalja članica.

Oni izražvaju zabrinutost zbog nedovoljno jake strategije u komunikacijama unutar EU, zbog činjenice da se svi napori fokusiraju na borbu protiv protiv pandemije.

Kao posledica toga, 24 evroposkih zatsuponika je mišljenja da mnogi evropski građanu mogu podleći “aktivnom podsticanju osećaja anksioznosti i razočaranja”.

Zastupnici Evropskog Parlamenta upozoravaju takođe na posledice koje ova kampanja može imati u zemljama Zapadnog Balkana, a koje omaložvaaju važnu pomoć koju EU šalje regionu.

“Ove zemlje su suočene dvostrukim izazovom: nedostaju im adekvatni resursi a one su takođe meta oštre kremljinske propagande koja tvrdi da je EU slaba u svom odgovoru na krizu”, upozoravaju zastupnici.

Oni smatraju da ne postoje objektivni argumenti na tvrdnje da je odgovor EU bio neadekvatan. U pismu se spominje da je zdravstveni sektor u isključivoj nadležnosti zemalja članica EU, te da je evropski budžet vrlo ograničen u upoređenju sa budžetom Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Podvlači se takođe u pismo da je Evropska Centralna Banka (ECB) najavila „navjeći plan u istoriji“, od 750 milijardi eura, kako bi finansijski pomogla članicama s aposledicama krize.

Evropski zastupnici su istakli da su ponosni na bilateralnu pomoć koje su članice EU nudile jedna drugoj, be zobzira na početna oklevanja. Zato oni pismom pozivaju na solidarnost u borbi protiv krize, koja je prema njima, jedini način da se pobedi “borba naše generacije”.

“Takođe vas želimo zamoliti da budete efikasniji u strateškoj komunikaciji. Ljudi trebaju znati koliko EU čini da bi prevazišla ovu krizu”, poručuje 24 evropskih zastupnika u pismo upućenom čelnicima evropskih institucija i liderima svih zemalja članica.

XS
SM
MD
LG