Dostupni linkovi

MMF: Oporavak u Kini ohrabrujući ali ostaje velika neizvesnost


Skromni ekonomski oporavak u Kini posle naglog prekida da bi se zaustavila pandemija korona virusa je "ohrabrujući", rekao je danas glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) istovremeno upozoravajući da se ne treba prerano radovati pošto je neizvesnost i dalje "ogromna".

"Oporavak u Kini, mada ograničen, jeste ohrabrujući, ukazuje da mere za zaustavljanje pandemije mogu da imaju uspeha u kontroli epidemije", ocenio je Gita Gopinat u zajedničkom blogu sa Džonom Bludornom, jednim od šefova odeljenja za istraživanje MMF-a i Damianom Sandrijem ekonomistom Fonda.

Oni su ipak ocenili da je neizvesnost "ogromna" oko toga kako će se epidemija kretati u buduće.

"Ponovno vraćanje njenog širenja u Kini i drugim zemljama nije isključeno", napisali su oni.

Epidemija, koja je imala velike posledice na proizvodnju i na funkcionisanje firmi u Kini, takoreći je zaustavila zemlju u februaru kada je naređeno stotinama miliona Kineza da ostanu izolovani u svojim kućama.

Od korona virusa zaraženo je 82.660 osoba u Kini a umrlo je 3.335, prema računici referentnog Univerziteta Džons Hopkins, koji se oslanja na podatke iz zvaničnih izveštaja.

Paraliza kineske privrede, druge svetske privrede, posle koje je usledio veliki udar na američku privredu takođe zbog korona virusa gurnuli su svet u recesiju.

U svom blogu ekonomisti MMF-a ocenjuju da će recesija biti gora nego ona iz 2009. koja je usledila posle finansijske krize.

XS
SM
MD
LG