Dostupni linkovi

Kosovo: 33 zaraženih u sredinama sa srpskom većinom


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Ukupno 33 pacijenta pozitivna su na koronavirus u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi na Kosovu, od toga 32 na severu.

Dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje rekao je na konferenciji za medijeda je situacija sve teža i teža.

Tri pacijenta su upućena na dalje lečenje u Niš, dvoje u Beograd, dok je osmoro na Infektivnom odejenju Kliničko-blničkog centra (KBC) u Severnoj Mitrovici. Ostali sa lakšom kliničkom slikom smešteni su u Studentskom centru u Severnoj Mitrovici.

Predsednik Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici Aleksandar Spirić rekao da će na ulazu u Kliničko bolnički centar biti instaliran montažni objekat radi uzorkovanja pacijenata, a u cilju očuvanja zdravstvenog sistema.

Potvrdio je da su Severna Mitrovica i Zvečan ukarantinu "što govori da bez prekih obaveza nema potrebe da odlazimo do Zvečana i obrnuto”.

Prethodno je za Radio Slobodna Evropa Besim Hoti, zamenik direktora Policije Kosova za region sever potrvdio da Severne Mitrovice i Zvečan više nisu jedna zona karantine.

„To je bila jedna zona, i ostavljena je mogućnost da se ljudi kreću između ove dve opštine, ali to ne funkcioniše, jer svi iz Zvečana hoće u Mitrovicu, i iz Mitrovice u Zvečan, i kad se sve pomeša, stvori se problem“, rekao je Hoti navodeći da su krizni štabovi zahtevali da se opštine zatvore.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović saopštio je da su dva lica pozitivna na koronavirus u ovoj opštini, a da se u kućnoj izolaciji nalaze članovi njihovih porodica i najavio da sutra u Domu zdravlja Zubinom Potoku počinje testiranjelica sa simptomima na novi virus.

On je dodao da je Studentski dom u Zubinom Potoku osposobljen za prijem pacijenata zaraženih koronavirusom i da raspolaže sa 60 kreveta.

U Severnoj Mitrovici danas su uzorkovana još 22 lica čiji se rezultati očekuju večeras. Jedna osoba iz Leposavića preminula je prošle nedelje od korona virusa. Podaci iz srpskih sredina na Kosovu uključeni su u podatke Srbije.

U međuvremenu, Nacionalni institut za javno zdravlje na Kosovu saopštio je da je na Kosovu 145 osoba zaraženo covidom19, a da su tri osobe preminule.

XS
SM
MD
LG