Dostupni linkovi

U Africi ugroženo 20 milliona radnih mesta zbog pandemije


Soveto u Južnoj Africi

Pandemija korona virusa bi mogla da ima katastrofalne posledice u Africi, kao što je gubitak 20 miliona radnih mesta, ili povećanje zaduženosti, ocenila je danas Afrička unija.

"Gotovo 20 miliona radnih mesta, kako u formalnim tako i u neformalnim sektorima, ugroženo je na kontinentu ukoliko situacija ostane ovakva", navodi se u studiji Afričke unije i ističe da su najugroženije zemlje čija se privreda oslanja na turizam ili na proizvodnju nafte.

U ovom dokumentu se predviđaju dva scenarija od kojih je jedan "realističan" i predviđa da će pandemija trajati do jula i da Afrika "nije suviše pogođena", dok je drugi scenario "pesimističan" i da će pandemija trajati do avgusta i da će kontinent više patiti.

Oba scenarija predviđaju da će privredni rast u Africi biti negativan, između minus 0,8 odsto i minus 1,1 odsto, dok je pre pandemije procenjivan rast od 3,4 odsto u 2020. godini.

U 51 afričkoj državi je do danas registrovano 9.198 zaraženih korona virusa, dok je umrlo 414 osoba, podaci su Afričkog centra za prevenciju bolesti.

Afrički kontinent bi mogao da zabeleži pad uvoza i izvoza od 35 odsto, što je oko 270 milijardi dolara, odnosno 259 milijardi evra.

Pad cena nafte pogodiće posebno zemlje poput Nigerije i Angole, a ograničenja u vazdušnom saobraćaju bi mogla da koštaju sektor turizma "najmanje 50 milijardi dolara" i "najmanje dva miliona radnih mesta", dodaje se u studiji Afričke unije.

Prema studiji, vlade afričkih zemalja će, zbog pada prihoda, morati da se okrenu međunarodnim tržištima što će se odraziti na dug tih zemalja.

Neki afrički lideri su već predvideli ovaj problem. Premijer Etiopije Abij Ahmed je u martu zatražio od grupe smanjenje duga najugroženijim privredama i pripremu plana hitne finansijske pomoći od 150 milijardi dolara.

Studija ukazuje da bi Komisija Afričke unije trebalo da vodi pregovore u cilju ambicioznog plana brisanja ukupnog spoljnog duga Afrike, procenjenog na 236 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG