Dostupni linkovi

U Srbiji preminulo još sedam osoba od korona virusa


Plakat u Beogradu
Plakat u Beogradu

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još sedam osoba od korona virusa, ukupno preminulih je 58.

Od sedmoro preminulih u poslednja 24 sata, tri pacijenta su muškarci, četiri žene, prosek godina je 64,5. Kako je navedeno, na sajtu COVID 19 Ministarstva zdravlja, oni su imali više drugih pridruženih bolesti.

Od 58 ukupno preminulih, muškaraca je 42, a žena 16.

Procenat smrtnosti je 2,63 posto.

Od poslednjeg izveštaja do 6. aprila u 15 časova testirani su uzorci 1.192 osobe od kojih je 292 pozitivno. Hospitalizovano je 1.197 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 101 pacijent.

U Srbiji je potvrđeno ukupno 2200 slučaja inficiranih korona virusom.

Najveći broj inficiranih je u Beogradu - 876, Nišu 90, Novom Sadu 86, Ćupriji 83, Valjevu 59, Kruševcu 55, Čačku 32, Leskovcu 30, Kragujevcu 28, Paraćinu 27, Vranju 25, Zaječaru 25, Jagodini 24, a u Pančevu 22.

U Novom Pazaru je 21 oboleo, Surdulici 19, Subotici 16, Užicu 15, Požarevcu 13, Kraljevu 12, Kosovskoj Mitrovici i Pirotu 11, dok je u ostalim mestima broj inificarnih manji od 10.

Kako je objašnjeno, na konferenciji za medije, ovi podaci o broju inficiranih po gradovima su od pre dva dana jer je to poslednji presek tog tipa kojim se raspolaže.

"Virus je rasporstranjen u čitavoj Srbiji", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

U Srbiji su ukupno testirane 8552 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Kon: KBC Dedinje pokazuje da je ulazak virusa u zdravstvene ustanove moguć

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je slučaj KBC Dedinje pokazao da je ulazak virusa u zdravstvene ustanove sasvim moguć i da to što pre treba suzbiti.

On je rekao da je logično da je virus ušao preko pacijenta, kod kojeg je to otkriveno nakon operacije navodeći da to znači da je pacijent došao u stanju inkubacije.

"Radi se o pacijentima koji su bili u inkubaciji, koji su nakon operacije razvili povišenu temperaturu, posle toga je vršeno testiranje prvih kontakata i tada je utvrđeno da su pozitivni na COVID", rekao je Kon.

On je objasnio da je nakon toga u KBC Dedinje izvršeno testiranje 257 osoba i da je konstatovano da je pozitivno 67 zdravstvenih radnika i 9 pacijenata.

On je preneo da su kod pacijenata u pitanju blage forme, a da su kod zaposlenih u šest slučajeva blage forme a da 61 osoba nije imala znake bolesti.

Prethodno je direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu Milovan Bojić izjavio za TV Prva da su se zarazili od pacijenata koji nisu imali simptome korona virusa.

Kon je poručio da je prioritet očuvanje zdravstvenog sistema i da će zdravstveni radnici, koji su bili u kontaktu sa inficiranima ili imaju bilo kakve simptome, biti prvo ispitivani.

Kisić Tepavčević: U Srbiji 160 zdravstvenih radnika pozitivno na korona virus

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je do sada na korona virus testirano ukupno 868 zdravstvenih radnika u Srbiji, od čega je njih 160 bilo pozitivno. Ona je objasnila da u ukupnoj strukturi obolevanja Covid-19 zdravstveni radnici čine 8,3 odsto obolelih.

"Većina zdravstvenih radnika (pozitivnih na korona virus), njih 27, je iz Kliničkog centra Niš, u Domu zdravlja u Nišu je sedam pozitivnih, dok imamo pojedinačne brojeve u drugim zdravstvenim ustanovama", rekla je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević: Sa bolničkog lečenja otpušteno 178 osoba, ali nisu svi poslati kući

Ona je navela da je sa bolničkog lečenja do sada otpušteno 178 osoba, ali da nisu svi otišli kučama jer deo njih u privremenim bolnicima čeka drugi negativni nalaz.

Kako je precizirala iz KBC Dragiša Mišović otpuštena je 101 osoba, od kojih 28 čeka u privremenoj bolnici na Sajmu drugi negativni nalaz, iz Kliničkog centra Vojvodine nakon dvostrukog negativnog nalaza otpušteno je 5 osoba, iz zemunske bolnice 36 osoba od kojih je 32 smešteno na Sajmu i čeka drugi negativni nalaz, iz Niša je otpušteno 36 osoba.

XS
SM
MD
LG